Switches, Hubs, and Modems
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

VLAN Problem

VLAN Problem

I'm trying to setup 2 VLans with different IP address ranges and subnets. Below is what I've got so far.

MS 2k3 - DHCP Server - 172.16.3.1
- Scope1= 172.16.*.* - SN=255.255.*.*
- Scope2= 192.168.*.* - SN=255.255.255.*

Main Swich
ip default-gateway 172.16.3.1
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged A1-A4,E1-E24,F1-F24
ip helper-address 172.16.3.1
ip address 172.16.1.20 255.255.0.0
vlan 200
name "VOIP"
ip helper-address 172.16.3.1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
tagged F1 -------------------This is the downlink to the PoE Switch


PoE Switch
ip default-gateway 172.16.3.1
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged 1-12,25-28
ip address 172.16.1.51 255.255.0.0
ip helper-address 172.16.3.1
no untagged 13-24
vlan 200
name "VOIP"
tagged 13-24 ------------------------------PoE Ports
ip address 192.168.1.2 255.255.255.0
ip helper-address 172.16.3.1

-----------------------------------------------------
Both switches can ping there own VLan IP addresses from telnet. Switches can ping each other using the 172 range - using the 192 they can not ping each other. Manually setting IP as 192.168.1.5 with correct subnet on a laptop and plugging into port 13 on PoE switch can ping 192.168.1.2 but not 192.168.1.1

All help greatly recived.
9 REPLIES

Re: VLAN Problem

I can now ping the switches via telnet on both 172 and 192.

Forgot to add the static (tagged) route between the two switches. Using a static assigned address of 192.168.1.5 can now ping both switches from the laptop on the PoE switch.

I now can't get the DHCP to assign IP address to the laptop from our server.
cenk sasmaztin
Honored Contributor

Re: VLAN Problem

hi David plese test my config



MS 2k3 - DHCP Server - 172.16.3.1
- Scope1= 172.16.*.* - SN=255.255.255.*
- Scope2= 192.168.*.* - SN=255.255.255.*
----------------
Main Swich
----------------
ip routing
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged A1-A4,E1-E24,F24---connect dhcp server this ports
ip address 172.16.3.2 255.255.255.0
no untagged F1-F23

vlan 200
name "VOIP"
ip helper-address 172.16.3.1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
untagged F1-F23----for vlan200 member pc
tagged F24 -----int F1 uplink port to PoE Switch

------------------
PoE Switch
------------------
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged 1-12,25-28
ip address 172.16.3.3 255.255.255.0
no untagged 13-23

vlan 200
name "VOIP"
untagged 13-23----for vlan200 member pc
tagged 28---int28 uplink port to main switch
cenk

Re: VLAN Problem

Hi Cenk - Below is your config tweaked to fit in with our cabling.

Main Switch
--------------
ip default-gateway 172.16.3.1
ip routing
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged A1-A4,E1-E24,F1-F1,F3-F24
ip address 172.16.1.20 255.255.0.0
no untagged F2
exit
vlan 200
name "VOIP"
untagged F2
ip helper-address 172.16.3.1
ip address 192.168.1.1 255.255.0.0
tagged F1
exit
-----------

PoE
--------------
ip default-gateway 172.16.3.1
ip routing
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged 1-12,25-28
ip address 172.16.1.51 255.255.0.0
no untagged 13-24
exit
vlan 200
name "VOIP"
untagged 13-24
ip address 192.168.1.2 255.255.0.0
tagged 1
exit

---------------
Still not getting Ip's off the DHCP. I have plugged in to F2 on the Main switch and it still didnt get DHCP ip. Manually assigned IP can ping 192.168.1.1 and 192.168.1.2

Could it be the DHCP server itself ? 172's hand out okay. Would I need to add a second IP onto the Nic interface?
cenk sasmaztin
Honored Contributor

Re: VLAN Problem

please look be carefully my config and you make



MS 2k3 - DHCP Server - 172.16.3.1
- Scope1= 172.16.*.* - SN=255.255.255.*
- Scope2= 192.168.*.* - SN=255.255.255.*
----------------
Main Swich
----------------
ip routing
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged A1-A4,E1-E24,F24---connect dhcp server this ports(forexample int F24)
ip address 172.16.3.2 255.255.255.0
no untagged F1-F23

vlan 200
name "VOIP"
ip helper-address 172.16.3.1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
untagged F1-F23----for vlan200 member pc
tagged F24 -----int F1 uplink port to PoE Switch

------------------
PoE Switch
------------------
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged 1-12,25-28
ip address 172.16.3.3 255.255.255.0
no untagged 13-23

vlan 200
name "VOIP"
untagged 13-23----for vlan200 member pc
tagged 28---int28 uplink port to main switch
cenk

cenk sasmaztin
Honored Contributor

Re: VLAN Problem

and you make config dhcp server nic ip address
ip address 172.16.3.1
subnet mask 255.255.0.0
default gateway 172.16.3.2
cenk

Re: VLAN Problem

All done and still no luck - could it be the switch firmware. 5406zl is at K.12.16.

Seems its DHCP-relay problem or DHCP server. I've attached jpeg of DHCP server nic settings and scope settings.
cenk sasmaztin
Honored Contributor

Re: VLAN Problem

David
I adjure to you ....!:)
please test my config




ip address 172.16.3.1
subnet mask 255.255.0.0
default gateway 172.16.3.2




- Scope1= 172.16.*.* - SN=255.255.0.0
- Scope2= 192.168.*.* - SN=255.255.0.0
----------------
Main Swich
----------------
ip routing
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged A1-A4,E1-E24,F24---connect dhcp server this ports(forexample int F24)
ip address 172.16.3.2 255.255.0.0
no untagged F1-F23

vlan 200
name "VOIP"
ip helper-address 172.16.3.1
ip address 192.168.1.1 255.255.0.0
untagged F1-F23----for vlan200 member pc
tagged F24 -----int F1 uplink port to PoE Switch

------------------
PoE Switch
------------------
vlan 1
name "DEFAULT_VLAN"
untagged 1-12,25-28
ip address 172.16.3.3 255.255.0.0
no untagged 13-23

vlan 200
name "VOIP"
untagged 13-23----for vlan200 member pc
tagged 28---int28 uplink port to main switch
cenk

Re: VLAN Problem

Hi all sorted - I no tagged the DHCP server on the main switch (F24 on your config).

Thanks for the help you've saved my bacon.

Re: VLAN Problem

see last post