cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Backups failing

climbsafe
Occasional Visitor

Backups failing

I started getting the following message a couple days ago when trying to do anything with our tape drive:
/dev/ntape/tape0_d1: No such file or directory
I have swapped tape drives, rebooted, removed everything in the /dev/ntape and /dev/tape folders and rebooted. The files are recreated but with the same result. Running scsimgr -scan_all does not change the result. sys_check sees the tape drive. Help.
Thanks in advance
6 REPLIES
Vladimir Fabecic
Honored Contributor

Re: Backups failing

Please send output of:
# hwmgr -show scsi
# hwmgr -view devices
In vino veritas, in VMS cluster
Manish PATHAK_2
Regular Advisor

Re: Backups failing

Hi,

As requested above can you post the output of

# hwmgr -show scsi
# hwmgr -view devices


Regards
Manish
Manish PATHAK_2
Regular Advisor

Re: Backups failing

climbsafe
Occasional Visitor

Re: Backups failing

Here is the output from hwmgr:

# hwmgr -view devices
HWID: Device Name Mfg Model Location
------------------------------------------------------------------------------
6: /dev/dmapi/dmapi
7: /dev/scp_scsi
8: /dev/kevm
32: /dev/disk/floppy0c 3.5in floppy fdi0-unit-0
61: /dev/disk/cdrom0c COMPAQ CRD-8402B bus-1-targ-0-lun-0
62: /dev/disk/dsk0c COMPAQ LOGICAL VOLUME bus-3-targ-0-lun-0
63: /dev/random
64: /dev/urandom
65: /dev/cport/scp0 Smart Array 5300 bus-3-targ-32-lun-0
78: /dev/ntape/tape1 DEC TZ89 (C) DEC bus-0-targ-6-lun-0
# hwmgr -show scsi

SCSI DEVICE DEVICE DRIVER NUM DEVICE FIRST
HWID: DEVICEID HOSTNAME TYPE SUBTYPE OWNER PATH FILE VALID PATH
-------------------------------------------------------------------------
61: 0 newtims cdrom none 0 1 cdrom0 [1/0/0]
62: 1 newtims disk none 2 1 dsk0 [3/0/0]
65: 2 newtims raid none 0 1 scp0 [3/32/0]
66: 3 newtims tape none 0 1 (null)
78: 4 newtims tape none 0 1 tape1 [0/6/0]
79: 5 newtims tape none 0 1 (null)
#

There is only one DLT drive attached. I don't know what the other 2 tape entries are (#66 and 79).
Thanks
Vladimir Fabecic
Honored Contributor

Re: Backups failing

Do the following:
# hwmgr delete -id 66
# hwmgr delete -id 79
# dsfmgr -m tape1 tape0
After that you should be able to write to tape0.
In vino veritas, in VMS cluster
Manish PATHAK_2
Regular Advisor

Re: Backups failing

have you tried vladimir's suggestion ...

please confirm your solution and if solved please close the thread.

Br
Manish