cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Tape drive not found.

 
SOLVED
Go to solution
Jeffrey F. Goldsmith
Super Advisor

Tape drive not found.

I have an rp3440-4 (HP-UX 11.23) with two 1/9 Autoloaders with DLT 8000 tape drives. Last week for some unknown reason one of the autoloaders stopped working in the middle of a backup. There was a tape stuck in the drive so I unloaded the tape. When I tried to run a test backup job it failed saying that it couldn’t find the tape drive. I did an ioscan –fnC tape and it shows that the tape drive is not found. I tried to reload the driver and also shut down the autoloader. Still could not find the tape drive. Contacted HP and they sent me a new tape drive. After it was installed I figured that everything would be fixed. Wrong. I still cannot find the tape drive.

Anyone have an idea as to what the problem is?


root: /dev ==> insf -e -C tape
insf: Installing special files for stape instance 10 address 0/2/1/0.1.0


root: /dev ==> ioscan -fnC tape
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
=====================================================================
tape 10 0/2/1/0.1.0 stape NO_HW DEVICE QUANTUM DLT8000
/dev/rmt/10m /dev/rmt/c8t1d0BEST
/dev/rmt/10mb /dev/rmt/c8t1d0BESTb
/dev/rmt/10mn /dev/rmt/c8t1d0BESTn
/dev/rmt/10mnb /dev/rmt/c8t1d0BESTnb


8 REPLIES
Raj D.
Honored Contributor
Solution

Re: Tape drive not found.

Jeffrey,

> tape 10 0/2/1/0.1.0 stape NO_HW DEVICE QUANTUM DLT8000

- you can check scsi cables, reconnect them both side, re-scan and to check. Seems H/W related problem.
- Do you see the controller ok and online.
- # ioscan -fnC ext_bus

- Do you see any error on sysloglog or dmesg, or in EMS.


Hth,
Raj.
" If u think u can , If u think u cannot , - You are always Right . "
Hakki Aydin Ucar
Honored Contributor

Re: Tape drive not found.

You probably have a problematic autoloader now, just try to re-connect all cables (includes power) and try again with
# insf -e
AND
# ioscan -fnCtape

if you still got the NO_HW , it is better call your local HP Support.
nightwich
Valued Contributor

Re: Tape drive not found.

Hi Jeffrey


Maybe the hardware came with problems ( it is unusue but possible )


Try to re-connect the cables, check the lights.

Then do:

ioscan
insf -e

ioscan -funC tape.

Also check if you have the tape drives enable in your kernel true SAM.

Regards.
Jeffrey F. Goldsmith
Super Advisor

Re: Tape drive not found.

I received a replacement tape drive yesterday and installed it into the Autoloader. While I was connecting the cables to the tape drive I checked to make sure there were no bent pins. Everything looked good. Powered on the Autoloader and it started up and checked the tapes. The lights in the back are all green. When I checked the ioscan it still showed no hardware for the tape drive.
As per your instructions I did an ioscan, an insf â e followed by an ioscan â fnC tape. The tape drive still shows no hardware found. I also ran an ioscan â fnC ext_bus.

root: /dev ==> ioscan
H/W Path Class Description
==========================================================
0/2 ba Local PCI-X Bus Adapter (783)
0/2/1/0 ext_bus SCSI Ultra320 A6961-60011
0/2/1/0.0 target
0/2/1/0.0.0 autoch HP C7145-8000
0/2/1/0.1 target
0/2/1/0.1.0 tape QUANTUM DLT8000
0/2/1/0.7 target
0/2/1/0.7.0 ctl Initiator
0/2/1/1 ext_bus SCSI Ultra320 A6961-60011
0/2/1/1.0 target
0/2/1/1.0.0 autoch HP C7145-8000
0/2/1/1.1 target
0/2/1/1.1.0 tape QUANTUM DLT8000
0/2/1/1.7 target
0/2/1/1.7.0 ctl Initiator


root: /dev ==> ioscan -fnC ext_bus
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
==========================================================================
ext_bus 8 0/2/1/0 mpt CLAIMED INTERFACE SCSI Ultra320 A6961-60011
/dev/mpt8
ext_bus 9 0/2/1/1 mpt CLAIMED INTERFACE SCSI Ultra320 A6961-60011
/dev/mpt9

root: /dev ==> ioscan -fnC tape
Class I H/W Path Driver S/W State H/W Type Description
=====================================================================
tape 10 0/2/1/0.1.0 stape NO_HW DEVICE QUANTUM DLT8000
/dev/rmt/10m /dev/rmt/c8t1d0BEST
/dev/rmt/10mb /dev/rmt/c8t1d0BESTb
/dev/rmt/10mn /dev/rmt/c8t1d0BESTn
/dev/rmt/10mnb /dev/rmt/c8t1d0BESTnb
tape 9 0/2/1/1.1.0 stape CLAIMED DEVICE QUANTUM DLT8000
/dev/rmt/9m /dev/rmt/c9t1d0BEST
/dev/rmt/9mb /dev/rmt/c9t1d0BESTb
/dev/rmt/9mn /dev/rmt/c9t1d0BESTn
/dev/rmt/9mnb /dev/rmt/c9t1d0BESTnb


I went to SAM and looked at the Tape Drive Manager and did not see the tape drive in question. At this point I am going to turn the tape drive off and recheck the cables again. HP sent me 2 tape drives so maybe the first drive I installed could be bad so I am going to install the second tape drive. Since I have two identical 1/9 autoloaders and the second one is working I might also try to swap the tape drives to see if the problem follows.
If you have any other ideas let me know.

nightwich
Valued Contributor

Re: Tape drive not found.

Hi Jefrey


In sam fir 11iv2 check:

sam -> Kernel configuration -> drives ->

Should be
stape In IN Driver Static


In sam for 11iv3:

sam -> Kernel configuration -> modules

Should be like this:
name stape
desc Legacy SCSI Tape Driver for 11.31
timestamp Thu Feb 15 21:31:32 2007 [45D4D134]
state static
cause best
next_state static
next_cause best
capable static unused
depend module estape:0.0.0
depend interface HPUX_11_31_PERF:1.0


Regards
Jeffrey F. Goldsmith
Super Advisor

Re: Tape drive not found.

After extensive testing I have come to the conclusion that the errors are coming from the SCSI card. I need to figure out what to do next.
nightwich
Valued Contributor

Re: Tape drive not found.

Hi Jeffrey


With the support of HP you may try to switch the SCSI card (if possible), and see what happens.


Regards.
Hakki Aydin Ucar
Honored Contributor

Re: Tape drive not found.

Hi Jeffrey,
even though you did;
# ioscan -fnCext_bus

you did not see any NO_HW scsi interfaces in your system, so did you dig out the ?

# less /var/mail/root
OR
# less /var/adm/syslog/syslog.log

to any clue to report to local HP Support to get from maximum help.