System Administration
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

Mike Millard
Occasional Visitor

Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

This is similar to other threads on the subject, but the various solutions have had no effect:

Faulty tape drive (TLZ10) was removed from server for repair, and server booted up without it to enable users to continue working.

on replacement, hwmgr -v d does not show a tape entry ( it used to be
HWID 59 /dev/tape/tape1 bus1 target 4 lun 0) but
scu show edt shows (among others)
1 4 0 Sequential SCSI-2 DEC TLZ10 (C) DEC 04a8 N

hwmgr -show scsi shows
59: 10 dev001 tape none 0 1 (null) [1/4/0]

ls -l /dev/tape/tape1 shows
crw-rw-rw- 1 root system 19,150 Jan 5 2004 tape1

Any help/advice would be appreciated.
6 REPLIES
Victor Semaska_3
Esteemed Contributor

Re: Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

Don't know if this will work but...

1) Delete the old tape drive.
# hwmgr delete component -id 59

2) Scan for new devices (from experience may have to do this a couple of times).
# hwmgr scan scsi

3) Then check to see if the device shows up.
# hwmgr view dev

Last resort would be to shut down server and make sure it sees the drive at the console level with >>> show device.

Vic
There are 10 kinds of people, one that understands binary and one that doesn't.
Mike Millard
Occasional Visitor

Re: Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

Vic, thanks for that. I have tried those commands, but no luck!
the engineer who fitted the drive says that he can see the device in a show dev at the boot prompt.
the delete action was successful.
hwmgr -show scsi now shows
60: 10 dev001 tape none 0 1 (null) [1/4/0]
Johan Brusche
Honored Contributor

Re: Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d


Some other commands to try:

/sbin/dn_setup -install_tape
/sbin/dsfmgr -VvF

__ Johan.

_JB_
Mike Millard
Occasional Visitor

Re: Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

Thanks Johan,
I have tried those commands as well - still no sign of the device in hwmgr -v d.
Mike Millard
Occasional Visitor

Re: Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

The solution to the problem was supplied by raising a call to HP Support:
1. View the current disk layout (print this out for later reference).
# hwmgr -view dev
3. Drop the system to single user mode
# init s
4. Move the hardware database files and devices to a backup area
# mkdir /backup
# cd /backup
# mkdir etc disk rdisk tape ntape cport member
# mv /etc/dec* /etc/dccd* /etc/dcdd* /etc/dfsc* /backup/etc
# cd /cluster/members/member
# mv .Booted etc/cfginfo etc/dfsl* /backup/member
# mv /dev/disk/* /backup/disk
# mv /dev/rdisk/* /backup/rdisk
# mv /dev/tape/* /backup/tape
# mv /dev/ntape/* /backup/ntape
# mv /dev/cport/* /backup/cport
5. Halt the system and boot to single user mode
# halt
boot -fl s
6. In single user mount to root file system and compare the new device
database with the old one
# mountroot
# hwmgr -view dev
and
# dn_setup -install_tape
7. Use dsfmgr to rename any devices that have changed
# dsfmgr -m dskX dskY
8. Halt and reboot to multiuser
# halt
boot

I am now able to see /dev/tape/tape0 !
Mike Millard
Occasional Visitor

Re: Tru64 UNIX V5.1 replaced Tape drive not visible in hwmgr -v d

see solution answer in thread 24/2/2005 12:31 entered by myself