System Administration
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

automounter not working on 11.11

Keith Robillard
Occasional Contributor

automounter not working on 11.11

Hi,

I have two identical systems that are acting the same way with respect to automounter.  the nfs mounts are coming from a SAN device.  I can manually mount all the filesystems so i know permissions are not the issue

 

automounter is running

rch-005:/home #
> ps -ef|grep auto
    root  1088     0  0  Feb 24  ?         0:11 autofskd
    root 28223 27513  0 09:15:32 pts/2     0:00 grep auto
    root 24551     1  0  Jul  7  ?         0:06 /usr/lib/netsvc/fs/enh_autofs/automountd -T

here are the entries for automounts

 

> ypcat auto.home.rch
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch000/&
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/jraymond
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/mcetools
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/ksayeram
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/michaej1
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/&
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/akaune
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch000/&
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch000/&
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/robo
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/kthorpe
rchdsk1-f1.company.com:/users/rch001/gustavcr

 

a little strange behavior

rch-005:/home #
> cd /home

rch-005:/home #
> bdf .
bdf: could not find the mount point for .

rch-005:/home #
> bdf /home
bdf: could not find the mount point for /home

 

some nfs statistics.

> nfsstat -c

Client rpc:
Connection oriented:
calls                   badcalls                badxids                
536113                  130                     2                      
timeouts                newcreds                badverfs               
0                       0                       0                      
timers                  cantconn                nomem                  
0                       128                     0                      
interrupts             
2                      
Connectionless oriented:
calls                   badcalls                retrans                
21635                   62                      1                      
badxids                 timeouts                waits                  
953                     55                      0                      
newcreds                badverfs                timers                 
0                       0                       84                     
toobig                  nomem                   cantsend               
0                       0                       0                      
bufulocks              
0                      

Client nfs:
calls                   badcalls                clgets                 
99636                   1                       99636                  
cltoomany              
0                      
Version 2: (168 calls)
null                    getattr                 setattr                
0 0%                    126 75%                 0 0%                   
root                    lookup                  readlink               
0 0%                    0 0%                    0 0%                   
read                    wrcache                 write                  
0 0%                    0 0%                    0 0%                   
create                  remove                  rename                 
0 0%                    0 0%                    0 0%                   
link                    symlink                 mkdir                  
0 0%                    0 0%                    0 0%                   
rmdir                   readdir                 statfs                 
0 0%                    0 0%                    42 25%                 
Version 3: (99468 calls)
null                    getattr                 setattr                
0 0%                    7158 7%                 45 0%                  
lookup                  access                  readlink               
22384 22%               37202 37%               4 0%                   
read                    write                   create                 
8069 8%                 72 0%                   35 0%                  
mkdir                   symlink                 mknod                  
0 0%                    0 0%                    0 0%                   
remove                  rmdir                   rename                 
53 0%                   0 0%                    6 0%                   
link                    readdir                 readdir+               
20 0%                   2 0%                    23682 23%              
fsstat                  fsinfo                  pathconf               
730 0%                  5 0%                    1 0%                   
commit                 
0 0%                   

We also have autofs running on linux systems in the same datacenter (same subnet technically) and everything works fine. 

 

the hp-ux systems show a lot of these entries in syslog.log

 

Jul  8 18:44:45 rch-005 automountd[24551]: server rchdsk1-f0.company.com not responding
Jul  8 18:44:45 rch-005 automountd[24551]: server rchdsk1-f0.company.com not responding
Jul  8 19:04:25 rch-005 automountd[24551]: server rchdsk1-f0.company.com not responding
Jul  8 19:04:25 rch-005 automountd[24551]: server rchdsk1-f0.company.com not responding

entries from automount.log.  I assume these are ok?  I dont see errors.

 

Jul  9 09:21:02 t3600   LOOKUP REQUEST: Sat Jul  9 09:21:02 2011
Jul  9 09:21:02 t3600     name=root[] map=auto.home.rch opts=hard,intr,retry=3 path=/home direct=0
Jul  9 09:21:02 t3600   LOOKUP REPLY    : status=2
Jul  9 09:21:02 t1      LOOKUP REQUEST: Sat Jul  9 09:21:02 2011
Jul  9 09:21:02 t1        name=root[] map=auto.home.rch opts=hard,intr,retry=3 path=/home direct=0
Jul  9 09:21:02 t1      LOOKUP REPLY    : status=2

Solaris and Linux work just fine within the same datacenter/subnet.  they mount the same filesystems.  I'm not sure why the hp-ux 11.11 machines are having an issue.  Could someone point me in the right direction?

 

thanks.

4 REPLIES
Dennis Handly
Acclaimed Contributor

Re: automounter not working on 11.11

>I assume these are ok?

 

No, these are NFS mount problems.  Why does it have rchdsk1-f0 and not your listed rchdsk1-f1?

Keith Robillard
Occasional Contributor

Re: automounter not working on 11.11

hmm, good question.  there are two filers - f0 and f1 with mounts coming from both.  i'm not sure why it would be complaining about one when i'm trying to get a mount from the other.

Dennis Handly
Acclaimed Contributor

Re: automounter not working on 11.11

>I'm not sure why it would be complaining about one when I'm trying to get a mount from the other.

 

Using the wrong automount map?  You mentioned: auto.home.rch

Anything useful in /etc/mnttab?

Keith Robillard
Occasional Contributor

Re: automounter not working on 11.11

the same maps works for linux and solaris servers so i dont think there are problems with the maps.  /etc/mnttab actually shows the correct information, they're just not mounting.