cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

can't open osf_boot

Mustafa Aydinalp
Occasional Advisor

can't open osf_boot

Hi;

I have a DS20 cluster, second node's boot disk is faulty; second node is not booting now.

first node have one boot disk and one install disk, first node is UP and running , it is OK. I have also one spare disk in shared storage array.

What I am trying to do is, to recover second node's boot disk from the first node's install disk. I am successfully creating a temporary member(by clu_add_member command) on the spare disk in shared storage array(dsk14).
After creating the temporary member, I am trying to boot the second node from that temporary member disk and I get the following error: (can not open osf_boot)

P00>>>b dkd500 -file genvmunix
Initializing...
*** keyboard not plugged in...
2560 Meg of system memory
probing hose 1, PCI
probing PCI-to-PCI bridge, hose 1 bus 2
bus 2, slot 0 -- pka -- NCR 53C875
bus 2, slot 1 -- pkb -- NCR 53C875
bus 2, slot 2 -- ewa -- DE500-AA Network Controller
bus 0, slot 8 -- pkc -- QLogic ISP10x0
bus 0, slot 9 -- pkd -- QLogic ISP10x0
probing hose 0, PCI
probing PCI-to-ISA bridge, bus 1
probing PCI-to-PCI bridge, hose 0 bus 2
bus 0, slot 5, function 1 -- dqa -- Cypress 82C693 IDE
bus 0, slot 5, function 2 -- dqb -- Cypress 82C693 IDE
bus 0, slot 5, function 3 -- usba -- Cypress 82C693 USB
bus 2, slot 0 -- ewb -- DE500-BA Network Controller
bus 2, slot 1 -- ewc -- DE500-BA Network Controller
bus 2, slot 2 -- ewd -- DE500-BA Network Controller
bus 2, slot 3 -- ewe -- DE500-BA Network Controller
bus 0, slot 9 -- mca -- DEC PCI MC
initializing GCT/FRU at 1e4000
Testing the System
Testing the Memory
Testing the Disks (read only)
Testing ew* devices.
System Temperature is 21 degrees C

AlphaServer DS20 500 MHz Console V7.0-2, Jun 16 2005 14:43:25

CPU 0 booting

(boot dkd500.5.0.9.1 -file genvmunix -flags A)
block 0 of dkd500.5.0.9.1 is a valid boot block
reading 19 blocks from dkd500.5.0.9.1
bootstrap code read in
base = 200000, image_start = 0, image_bytes = 2600(9728)
initializing HWRPB at 2000
initializing page table at 3ff42000
initializing machine state
setting affinity to the primary CPU
jumping to bootstrap code
can't open osf_boot

halted CPU 0

halt code = 5
HALT instruction executed
PC = 20000030
boot failure
P00>>>

I have also attached the terminal output while creating the temporary member,

could you please help ?

5 REPLIES
VK2COT
Honored Contributor

Re: can't open osf_boot

Hello,

Your questions is related to Tru64.
This is an HP-UX forum. A very different
operating system.

Moderator, please move the message
to the appropriate queue.

By the way, it might be possible
that you lost your boot record. To recover,
you might need to boot backup with the install CD and get to a shell, and then
preserve the disk label:

disklabel -r > /tmp/label

and then relabelled the disk, installing
the advfs boot blocks:

disklabel -r -R -t advfs /tmp/label

There are other possibilities too. It was along time since I used Ultrix, then OSF/1 and then Tru64 (yes, I managed predecessors
of Tru64 when they were called Ultrix and OSF/1)... That was way back in 1985 onwards.

Regards,

VK2COT
VK2COT - Dusan Baljevic
Mustafa Aydinalp
Occasional Advisor

Re: can't open osf_boot

one more thing to mention:
I have also labelled dsk14 disk with:
disklabel -z dsk14
disklabel -rwt advfs dsk14

best regards,
Mustafa
Mustafa Aydinalp
Occasional Advisor

Re: can't open osf_boot

Hi VK2COT;

this temporary member disk(dsk14) is labelled as advfs and the disklabel output is same with the first node's boot disk, (first node boot disk is working fine)

root@stan# disklabel dsk14
# /dev/rdisk/dsk14c:
type: SCSI
disk: RZ2DD-LS
label: clu_member3
flags: dynamic_geometry
bytes/sector: 512
sectors/track: 168
tracks/cylinder: 20
sectors/cylinder: 3360
cylinders: 5273
sectors/unit: 17773524
rpm: 10045
interleave: 1
trackskew: 36
cylinderskew: 44
headswitch: 0 # milliseconds
track-to-track seek: 0 # milliseconds
drivedata: 0

8 partitions:
# size offset fstype fsize bsize cpg # ~Cyl values
a: 524288 0 AdvFS # 0 - 156*
b: 16777216 524288 swap # 156*- 5149*
c: 17773524 0 unused 0 0 # 0 - 5289*
d: 0 0 unused 0 0 # 0 - 0
e: 0 0 unused 0 0 # 0 - 0
f: 0 0 unused 0 0 # 0 - 0
g: 8690154 393216 unused 0 0 # 117*- 2703*
h: 2048 17771476 cnx # 5289*- 5289*

I have also checked the health of the temporary member disk, also it is healty, I am able to mount that temporary disk on node1 successfully.
what can be the root cause ?
Pieter 't Hart
Honored Contributor

Re: can't open osf_boot

Hi there,

- mount the rootpartition of disk14 on the running cluster memmber
- check if osf_boot is present in the root of this partition
- check if it's the same length as that of the first root.
- if different, copy the first root's file to dsk14.

>>> one more thing to mention:
I have also labelled dsk14 disk with:
disklabel -z dsk14
disklabel -rwt advfs dsk14<<<
if you did this AFTER building the temporary bootdisk, the disklabel may not match the label at the time of adding the member?
If so, no filesets will be present on the disk!
Mustafa Aydinalp
Occasional Advisor

Re: can't open osf_boot

thanks to all for your helps;

the problem is related with the kernel (genvmunix) when I copied another kernel, dsk14 is able to boot.

best regards,
Mustafa.