System Administration
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

no LVM info found when running vgcreate

vz7r1x
Regular Advisor

no LVM info found when running vgcreate


Hi Folks.

I have a HP (PA-RISC) running 11.11 HPUX OS.

I ran into an issue while doing vgcreate. vgcreate could not find LVM info.
What step could be missing??

I ran the following:
mknod /dev/vg04/group c 64 0x120000
vgcreate /dev/vg04 /dev/dsk/c11t1d5

box:/dev # ls -l /dev/vg04
total 0
crw-r----- 1 root sys 64 0x120000 Oct 2 11:12 group



box:/dev # ls -l /dev/dsk/c11t1d5
brw-r----- 1 bin sys 31 0x0b1500 Oct 2 10:10 /dev/dsk/c11t1d5



box:/dev # vgcreate /dev/vg04 /dev/dsk/c11t1d5
vgcreate: Physical Volume "/dev/dsk/c11t1d5" contains no LVM information
box:/dev #


Thanks
11 REPLIES
Duncan Edmonstone
Honored Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

So did you remember to pvcreate /dev/dsk/c11t1d5
first?

HTH

Duncan

HTH

Duncan
vz7r1x
Regular Advisor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Hi Duncan,

I ran that command but got this error:

box: pvcreate /dev/dsk/c11t1d5
pvcreate: "/dev/dsk/c11t1d5": not a character device.


Thanks
Duncan Edmonstone
Honored Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

ah so did you try:

pvcreate /dev/rdsk/c11t1d5

which *is* a character device?

Duncan

HTH

Duncan
Michael Steele_2
Honored Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

HI

'pvcreate' is alway performed with a raw device,

pvcreate /dev/rdsk

http://docs.hp.com/en/B9106-90008/pvcreate.1M.html

Support Fatherhood - Stop Family Law
vz7r1x
Regular Advisor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Hi,

I was able to create PV but I ran into another problem in the next step, lvcreate does not see /dev/vg04 althought it is there:

box:/home# lvcreate -L 716784 /dev/vg04

lvcreate: Volume group "/dev/vg04" does not exist in the "/etc/lvmtab" file.

box:/home# ls -l /dev/vg04
total 0
crw-r-----1 root sys 64 0x120000 Oct 2 11:12 group

any hints?

Thanks
Pete Randall
Outstanding Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

> any hints?

Yes. Back away from the keyboard.

Seriously, you need to spend a little time learning basic LVM concepts before you leap into these things. Start here:

http://docs.hp.com/en/B2355-90950/ch06.html


Pete

Pete
Prashanth.D.S
Honored Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Hi,

Seems like u r very new to lvm..

procedure goes like this

1. pvcreate
2. mkdir /dev/vg04
3. mknod
4. vgcreate
5. lvcreate
6. mkdir
7. newfs
8. mount ur lvol

Hope this helped you now start over everything from scratch.

Best Regards,
Prashanth
Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Two options:

1)
- read the docs for basics
- use CLI to create

2)
- read the docs for the basics
- use SAM to create

2) maybe easier to do, 1) will help you to understand what you do

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Michael Steele_2
Honored Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Oh man

You need to take the class. You have absolutely no knowledge of LVM or HP-UX whatsoever.
Support Fatherhood - Stop Family Law
Emil Velez
Honored Contributor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Use sam to create the volume group and LV.

sam is your buddy,, sam is your pal. He will be gone at 11.31 but then you will have GUI tools from the system homepage.
vz7r1x
Regular Advisor

Re: no LVM info found when running vgcreate

Thank you all.

I had to increase physical extents (using -s option) to address my problem.

Thanks