cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

problem with fca2384 HBA

problem with fca2384 HBA

Hi all,

We'v new preinstalled ES47 w/ two fca2384 HBAs connected to fabric. Each hba connected to B-Series/8b FC switches. However link state of one of the HBAs is down.

# hwmgr show fibre

ADAPTER LINK LINK FABRIC SCSI CARD
HWID: NAME STATE TYPE STATE BUS MODEL
--------------------------------------------------------------------------------
18: emx0 up point-to-point attached scsi0 FCA-2384
99: emx2 down scsi3 FCA-2384

Cables are ok.

I'v the same problem on the second new ES47. But on this one both controllers is down.

# hwmgr -show fibre -adapter

ADAPTER LINK LINK FABRIC SCSI CARD
HWID: NAME STATE TYPE STATE BUS MODEL
--------------------------------------------------------------------------------
18: emx0 down scsi0 FCA-2384

Revisions: driver 2.14 firmware 1.00X8
FC Address: 0x0
TARGET: -1
WWPN/WWNN: 1000-0000-c945-353e 2000-0000-c945-353e

ADAPTER LINK LINK FABRIC SCSI CARD
HWID: NAME STATE TYPE STATE BUS MODEL
--------------------------------------------------------------------------------
99: emx2 down scsi3 FCA-2384

Revisions: driver 2.14 firmware 1.00X8
FC Address: 0x0
TARGET: -1
WWPN/WWNN: 1000-0000-c945-3542 2000-0000-c945-3542


firmware and OS (5.1B-2) are same on both hosts.

From First Console:

P00>>>wwidmgr -show ada
wwid type 9 not implemented
item adapter WWN Cur. Topo Next Topo
[ 0] pga0.0.0.1.0 2000-0000-c941-957c FABRIC FABRIC
[ 1] pgb0.0.0.1.8 2000-0000-c941-957b FABRIC FABRIC
[9999] All of the above.
P00>>>pgb0.0.0.1.8 Link is down.

All set to FABRIC.

Any ideas?
Thanks in advance.
7 REPLIES
Vladimir Fabecic
Honored Contributor

Re: problem with fca2384 HBA

Hello
You said that cables are OK. Did you try to connect cable from one FC HBA to another? Did you try to swap RX and TX part of cable? Is the port of FC switch configured OK?
I usually get message "pgx0.0.0.1.8 Link is down" when TX and RX sides of FC cable are swaped.
In vino veritas, in VMS cluster
Mark Poeschl_2
Honored Contributor

Re: problem with fca2384 HBA

That "wwid type 9 not implemented" looks mighty suspicious to me. I don't recall ever seeing anything like that. You say that both servers are running the same firmware - what firmware rev is it?
Han Pilmeyer
Esteemed Contributor

Re: problem with fca2384 HBA

You can safely ignore the "wwid type 9 not implemented" message from wwidmgr. That's just something benign that the latest version of the firmware does. It just means that it saw a "non-disk" on the fabric.

Re: problem with fca2384 HBA

I'd tried all posible variants with cables, connected to another fabric, disabled/enabled port on switch, swaped rx-tx, used another cable. Nothing helps.

Looks like my HBAs sleeping, however I can see red light in HBAs' TX. Maybe there's some power saving features in Tru64?

"wwid type 9" is a tape library in fabric.
Han Pilmeyer
Esteemed Contributor

Re: problem with fca2384 HBA

What's the status on the port (and counters)?

Could still be a broken HBA...

Re: problem with fca2384 HBA

status and counter information attached, i'd reseted counters and made hwmgr scsi scan to initiate some i/o.
Han Pilmeyer
Esteemed Contributor

Re: problem with fca2384 HBA

The port doesn't even see "light" on the B fabric. I would swap the cables between the two HBA's and if the problem stays with the HBA, I would replace the HBA.