Storage Boards Cleanup
To make it easier to find information about HPE Storage products and solutions, we are doing spring cleaning. This includes consolidation of some older boards, and a simpler structure that more accurately reflects how people use HPE Storage.
Tape Libraries and Drives
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

MSL2024/SAS robotic library not detected in RHEL 6.7

SOLVED
Go to solution
soporteit
Visitor

MSL2024/SAS robotic library not detected in RHEL 6.7

I'm trying to get  working a MSL2024/SAS connected to HP Smart HBA H241 on Proliant DL80 Gen9 under RHEL 6.7 but robotic library is not being detected.

 

Hardware:

 

Proliant DL80 Gen9 system ROM U15 v1.50 

HP Dynamic Smart Array B140i Controller firmware version 1.99

 

HP Smart HBA H241 firmware version 2.52

 

HP StoreEver MSL2024 LTO-6 Ultrium 6250 SAS

Library firmware 6.20 / 3.20e

Library controller version LCM 1.1

Bootcode Firmware Revision 0.80

Drive firmware revision 354W

 

OS: Red Hat Enterprise Linux Server release 6.7 (Santiago) kernel 2.6.32-573.3.1.el6.x86_64

Storage controller for HBA H241 kmod-hpsa-3.4.10-124.rhel6u7.x86_64.rpm

 

# cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Host: scsi0 Channel: 03 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: HP       Model: H241             Rev: 2.52
  Type:   RAID                             ANSI  SCSI revision: 05
Host: scsi0 Channel: 02 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: HP       Model: Ultrium 6-SCSI   Rev: 354W
  Type:   Sequential-Access                ANSI  SCSI revision: 06
Host: scsi1 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: HP       Model: LOGICAL VOLUME   Rev: 1.99
  Type:   Direct-Access                    ANSI  SCSI revision: 05
Host: scsi1 Channel: 01 Id: 00 Lun: 00
  Vendor: HP       Model: B140i            Rev: 1.99
  Type:   RAID                             ANSI  SCSI revision: 05
Host: scsi2 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00

 

# lsscsi
[0:2:0:0]    tape    HP       Ultrium 6-SCSI   354W  /dev/st0
[0:3:0:0]    storage HP       H241             2.52  -
[1:0:0:0]    disk    HP       LOGICAL VOLUME   1.99  /dev/sda
[1:1:0:0]    storage HP       B140i            1.99  -
[2:0:0:0]    cd/dvd  GENERIC  DVD-RAM MLT05    1.03  /dev/sr0

 

# dmesg | grep sg
msgmni has been set to 32768
Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 251)
 maxsgentries 32
scsi 0:3:0:0: Attached scsi generic sg0 type 12
st 0:2:0:0: Attached scsi generic sg1 type 1
sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
scsi 1:1:0:0: Attached scsi generic sg3 type 12
sr 2:0:0:0: Attached scsi generic sg4 type 5

 

# mt -f /dev/st0 status
SCSI 2 tape drive:
File number=0, block number=0, partition=0.
Tape block size 0 bytes. Density code 0x5a (no translation).
Soft error count since last status=0
General status bits on (41010000):
BOT ONLINE IM_REP_EN

 

I tried echo "scsi add-single-device 0 2 0 1" > /proc/scsi/scsi as sugested at http://h20565.www2.hpe.com/hpsc/doc/public/display?sp4ts.oid=5386549&docId=mmr_kc-0114289&lang=es-es&cc=es&docLocale=en_US but there was no change and robotic device was not detected.

 

Thanks in advance for any suggestions and support.

 

 

1 REPLY
soporteit
Visitor
Solution

Re: MSL2024/SAS robotic library not detected in RHEL 6.7

To whom it may concern, following information and solution was provided by HP tech support:

 

Information: http://h20564.www2.hpe.com/hpsc/doc/public/display?docId=mmr_kc-0128749

 

Fix: install previous controller versión from the following link: http://h20564.www2.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_aa128b9e97734990a77a33a9c8

 

kmod-hpsa-3.4.6-165.rhel6u5.x86_64.rpm tested and working on RHLE 6.5 and CentOS 6.7.