Storage Boards Cleanup
To make it easier to find information about HPE Storage products and solutions, we are doing spring cleaning. This includes consolidation of some older boards, and a simpler structure that more accurately reflects how people use HPE Storage.
Tape Libraries and Drives
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

CarlLawton
Advisor

SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive


I have a new ML350 G5 server that i have added an additional SC44Ge SAS HBA card for use with a DAT160 SAS drive. Problem is the card doesn't recognise the drive. I have checked the SAS HBA bios and it is set to display adapters & installed devices" but nothing shows up at boot. I'm using the split internal cable and am sure it is cabled correctly (base of the Y cable in the card and the top end with the power molex in the tape drive and power connector attached). During the boot the drive's ready light flashes and and then goes off. And it can accept tapes and eject them.

Any ideas ?

Thanks in advance.

17 REPLIES
GustavoT
Valued Contributor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

There's an advisory on this problem, you can find it here:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&objectID=c01361543&jumpid=reg_R1002_USEN

Hope this helps,

Gus
CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Thanks for the quick response Gus but i had already set this option in the bios with no joy.

CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Just disconnected one of my drive bays and went for connecting the tape drive to the onboard hba with the full wiring option of the Y cable and on boot the e200i moaned that a tape drive or cdrom was connected not the expected logical drive.

Sounding like a problem with the card.
GustavoT
Valued Contributor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Gus,

I tried the firmware update over the weekend.

Downloaded SP41589.exe unpacked it to a USB key and booted of that. Ran "UPDATE P" and had lots of Sasflash errors moaning that my card was a "106e b1 LSI SAS Controller". One run of sasflash didn't give the same error but did say "Verifying NVDATA" and nothing else. At the end the BIOS updates also failed. After saying "BIOS Image compatible" it would come back with "BIOS Flash: Failed"

The logs are attached.

The card's FW is 1.20.33.00-IR (SAS1068E-IR) and the bios is 6.14.07.00

Thanks for your help btw

Carl
GustavoT
Valued Contributor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Carl,

Is this an internal tape drive into a rackmount chassis? Do you have any other SAS Hbas connnected to the server? That firmware file should be the correct one for the SC44Ge.
GustavoT
Valued Contributor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Can you also check what's the driver version for that HBA?
CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Gus,

The chassis is the 5U tower although i have got a rack conversion kit for it.

The tape drive is internal.

The card is reported as "LSI Adapter, SAS 3000 series, 8-port with 1068E-StorPort" in Windows 2003. Driver version is 1.24.4.0

There is also an onboard Smart Array E200i to drive my hard disk bays.

I just managed to get a replacement card and tried that with exactly the same results.

Carl
GustavoT
Valued Contributor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Ok, you are running under the minimum firmware required for this card, here's another link for firmware download (not the latest version but this is the minimum requiered):

ftp://ftp.hp.com/pub/softlib2/software1/pubsw-windows/p308277416/v46219/SP37675.exe

Procedure to install:

Use a DOS-bootable USB key to perform the upgrade:

Download the Softpaq to a directory on your hard drive.

Obtain a DOS-bootable USB key.

Run the downloaded file to extract its contents to the DOS-bootable USB key.

Boot the ProLiant server with the HP 8 internal Port SAS HBA with RAID using the DOS-bootable USB key.

Once the server has booted and displays the command prompt, change to the USB key and run the command update p.

Upon completion of flashing, the following message will be displayed:

PLEASE REBOOT YOUR SYSTEM. PROGRAMMING COMPLETE!!

Remove all diskettes/USB keys and reboot the server.

For additional instructions, see Update.txt (extracted from the Softpaq).



Also, update driver to version 1.28.2.1:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=329290&prodSeriesId=3263289&prodNameId=3263294&swEnvOID=1005&swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=MTX-3adf009917004138afdfd115cb

Firmware should resolve your issue, let me know the results,

Gus

CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Gus,

Windows Driver update went OK but no change.

Firmware update in SP37675.exe failed in exactly the same way.

So both cards failed the firmware updates.

Have tried another cable.

Am just trying another tape drive but don't have much hope.

Carl
CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

New tape drive made no difference either.

sdrake48
Frequent Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Same problem with my ML370 G5 quad core. Have SC44Ge SAS HBA connected to SAS DAT160 using the supplied y-cable.

Tape drive is not detected by the SAS HBA - says no devices detected.

Firmware CD 8.30 applied but no updates were required.

OS is SLES10 SP2 but should be irrelevant as SAS HBA does not detect DAT drive. HBA settings already set as described in the alert.

Any more ideas?
sdrake48
Frequent Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

The instructions for updating fw on SC44Ge are wrong - it is not possible to extract sp 41589 to a USB Drive Key formatted as DOS floppy - sp41589 is far to big and it won't fit. My card is MPT BIOS 6.18.05.00 1.23.39.00.
Please provide fw update instructions that will work.
sdrake48
Frequent Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

OK, on a COLD boot only, the HBA will display the DAT160 drive (fw WS77), but SLES10 does not see it. Installed mptlinux, no help.
modprobe st does not produce /dev/st0. No tape device. According to Compat guide, this is supported config from HP. How do I make it work? Any ideas?
sdrake48
Frequent Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

mpt-status reports no SCSI devices.
mpt-status p, shows no SCSI ID's
"Nothing found, contact the author"
CarlLawton
Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Steve,

Don't know if you are still having problems but the following has worked for me.

Upgrade the system BIOS with SP42035.exe at
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=15351&prodSeriesId=1121586&prodNameId=3279711&swEnvOID=1005&swLang=8&mode=2&taskId=135&swItem=MTX-b1b8ac8ce3b1413692ca1ccea7


And upgrade the SC44ge with SP40388.exe at
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=329290&prodSeriesId=3263289&prodNameId=3263294&swEnvOID=1005&swLang=8&taskId=135&swItem=MTX-5d0f994839d84efcb000e3fe56&mode=3

The tape is now shown by the hba bios on every boot and i can access the drive in windows.

I've got another machine to fix out in the field and will update next week when i have had a look at that one.
sdrake48
Frequent Advisor

Re: SC44Ge not recognising a DAT160 SAS Drive

Throwing the DAT away and buying a new one solved the problem.