Tape Libraries and Drives
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

SOLVED
Go to solution
Ian Foster_2
Frequent Advisor

Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

We got a hard error unloading a tape from a drive to a storage slot on our 2/20 library last night :

"Failed to move after finding the translate home position: timed out on command sent to transport controller"

We now find that we can access the library ok and move tapes to the drives and back from the command line, but we can not clear the hard error status on the library.

we have tried running the following from the test menu :

Recalibrate Library (library prompts to do
this to clear the logged hard error)
Wellness Test
Check Inventory

In each instance we just get "Transport reserved or in use - test failed"

Any ideas ? ?

6 REPLIES
Pete Randall
Outstanding Contributor

Re: Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

Ian,

How about a simulated power failure?

Pete

Pete
Ian Foster_2
Frequent Advisor

Re: Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

Pete,

This would be a last resort on this particular system, but don't think that it hadn't already crossed my mind !!

Thanks,
Ian.
Pete Randall
Outstanding Contributor

Re: Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

Ian,

I should have known. Unfortunately, that's the only thing that's crossed my mind.

Good luck,
Pete

Pete
harry d brown jr
Honored Contributor

Re: Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

How about a simulated demolition? Where a crazed mad-man comes in with a five pound sledge hammer and goes ape on the tape library?

Or, an earthquake, where the unit somehow rocks over and crashes to the floor?

Or, call HP?

live free or die
harry
Live Free or Die
Dave COTTLE
Frequent Advisor

Re: Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

reboot the library only.

if it fails after this, log a support call and give them the REPORT page from the RMC card web interface. it will include enough info for a tech to come & sort it out.

cheers
dave
learn concepts, not methods -- a good mind devises its own methods
Curtis Ballard
Honored Contributor
Solution

Re: Surestore 2/20 tape library - Hard Error - Transport reserved or in use

The tests required to clear the hard error status can't complete because a host has issued a SCSI reservation but never cleared it.

The only way to force clearing the reservation is to reset the library to factory defaults under the admin functions. If you left the SCSI id's, mailslot size, and other settings at factory defaults, then this is easy. If you changed any of those you need to go back and reset them all to the values you want after resetting the defaults.

After the defaults have been set the the "Recalibrate Library" test should be able to clear the hard error status.

After you have cleared the hard error status you should update your library firmware to 1.52 which has fixes for the problem you had. It is also a good idea to run 100 loops of the "Full Sweep" test after updating firmware. "Full Sweep" is not available in the front panel with pre 1.51 firmware so you have to run the Library and Tape Tools "Full Sweep" test, or you have to remove all magazines and run 1000 loops of the front panel "Translate Test".