Tape Libraries and Drives
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Ceet12
Occasional Contributor

Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Hello all

 

Im relatively a noob with this so please bear with me

 

im running windows 7 64 bit and my drive is an ultrium 1760 with the latest firmware according to tapetools, i have two device connected on the scsi card. an adaptec 39320, the second device is a scsi hd with a terminator at the end of the 320 cable

 

the drive has worked perfect for the past year or so when it has been used which is rarely tbh

 

the drive keeps failing the lto drive assesment test, ive noticed aswell, everytime  this happens when i go into event viewer there is  a warning presented "The driver detected a controller error on \Device\RaidPort0." Source adpu320

 

so its defianteltly related

 

could anyone advise me why this is happening, i dobt the drive is failing, its hardly been used tbh, could it be a case the hard drive connected to the other connection of the scsi cable is failing?

 

id really appreciate any help

 

regards

 

 

P.S. this thread has been moved from Tape Backup (Small and Medium Business) to Tape Libraries and Drives - HP Forums moderator

11 REPLIES
Ceet12
Occasional Contributor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Here are more details of the error

 

There was an unexpected error condition on a Receive Diagnostic command
Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER

 

any ideas??

 

i have since changed the scsi card to a spare ive also changed the cable to a spare and a spare terminator i had

 

and i was still having the same error, so the chances of this happening with different hardware was unlikely thus only leaving the drive to be faulty

 

i have since uninstalled 4.15 and gone back to 4.14 and i can confirm the test pass 100% with this version!!

 

is this something i need to be worried about or is this a bug in version 4.15 of tape tools?

 

all other diagnostic test in 4.14 perform 100% and im certain that was the case in 4.15 except for the drive assesment test?

 

if anyone could help me id appreciate it! ??

 

thanks

HOMERSlMPSON
Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Wow. Real active community here.

Here I am searching for help on the same error(Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER)
Nice to know no one wants to help with this one...

Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Better to open a new thread. "Same problem" usually is not exactly the same ...

Please tell more about your situation, e.g. drive type in question, kind of connection, LTT version used, etc ...

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
RbBsmn
Regular Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Could be that the drive is indeed faulty, however:
http://www8.hp.com/h20195/v2/GetHTML.aspx?docname=c04284138

''HP Server Compatibility SAS-based HP StorageWorks Ultrium tape drives are supported on HP ProLiant ML and DL servers

SCSI-based HP StorageWorks Ultrium tape drives are supported on the following classes of HP systems:

HP ProLiant DL servers

HP ProLiant ML servers

HP AlphaServers

HP Integrity servers

HP 9000 servers

HP workstations
SCSI-based HP StorageWorks Ultrium tape drives are also supported on server platforms from third-party manufactures including:

Dell

IBM

Sun''

As you can read these tape drives are meant for Servers and I thus doubt that having a machine (server/pc?) with a non-server OS will be a supported configuration.
I don't know the details of your set-up, but unless you have documentation that proofs everything is supported I think support might give you a hard time replacing it under warranty.
They might replace it as best effort, but if this is a re-occurring issue they are definitely going to look into this.

But that said, that sense code error is something tape drives often need to be replaced for.
Did my post help? Thank me with kudo's! :)
Findus104
Occasional Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Im having the same problem here but in Ltt 4.17 , trying to do LTO Media Assessment Test, version V22.04.2013
But it stucks at "Writing Wraps"

|__ Analysis Results

    |__ LTO Media Assessment Test, version V22.04.2013

    |__ Test run: Mon Apr 27 12:20:55 2015

    |__ Drive serial number: HU1029BBKJ

    |__ There was an unexpected error condition on a Receive Diagnostic command

    |__ Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER

    |__ Sense Key 0x00, Sense Code 0x0000 (No additional sense information) Error Code: 0x00 GOOD

    |__ There was an unexpected error condition on a Receive Diagnostic command

    |__ Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER

    |__ ’Allow suspect drive’ test option: TRUE

    |__ Drive Assessment Test result: Not previously run.

    |__ Data Cartridge Information:

    |__     Vendor: Unknown

    |__     Format: Unknown

    |__     Serial Number: Unknown

    |__     Barcode: Unknown

    |__ There was an unexpected error condition on a Receive Diagnostic command

    |__ Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER



Running on a Server DL380 G2.

did anyone find the problem?

Regards
Findus

Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

According to partsurfer your drive could be part of a library, it probably won't work standalone.

 

http://partsurfer.hp.com/Search.aspx?searchText=HU1029BBKJ


Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Findus104
Occasional Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Yeah srry, i do the test from a MSL4048 then do SCSI from there. And i do get the same problem. (Error Message)

So i assumed that it was someting faulty with the drive. or if it´s something with the LTT

And i whanted to check if someone has solved the problem with the Error message.

i can do the Read/Write test without any problem but when i do the  LTO Media Assessment i get the same Problem as this.

So my question is , did anyone solve what (Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER) Means


Torsten.
Acclaimed Contributor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

I would first update LTT from 4.15 to 4.17.


Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Findus104
Occasional Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

As i wrote before.

"Im having the same problem here but in Ltt 4.17 , trying to do LTO Media Assessment Test, version V22.04.2013"

And i got the latest firmware on the drive and the latest driver for my SCSI Card, for windows Server 2008 R2.

Regards
Findus

Findus104
Occasional Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

This is what i found.
""
All 0x5 sense key errors are information errors.
The 0x5 sense key is a host controller interaction sense key.
This key’s errors indicate that the controller received an illegal request from the host.

In some cases, the host is sending out a command, asking an individual drive to perform a read or write operation.
However, the problem is that no host can communicate directly to the individual drives in a hardware device.

In this case, the controller is returning an illegal request statement back to the host, stating that it doesn't understand what the host is asking.
""

 

So i gues it´s something with the SCSI controller then?. because it stucks at "Writing Wraps"

Or is something wrong with LTT, that some parameters are wrong, and it tries to send a request directly to the drive? and not to the SCISI Controller.

   

This is whats checked in the LTT test for LTO Media Assessment Test, version V22.04.2013

|__ ’Allow suspect drive’ test option: TRUE
|__ ’Allow Overwrite ' test option: TRUE

|__ ’Default'




Please correct me if im wrong.

Regards
findus

Findus104
Occasional Advisor

Re: Ultrium 1760 Failing Lto drive assesment test in ltt 4.15

Changed SCSI Controller, Fixed my problem.

Changed to.

HP SC11Xe Ultra320 Single Channel/ PCIe x4 SCSI Host Bus Adapter
NOTE: Single channel PCI-Express (PCI-e) SCSI Ultra 320 HBA.

P/N:412911-B21.

Supported for MSL4048.



So if you see this problem on your drive.

(Sense Key 0x05, Sense Code 0x2600 (Operator selected invalid field in parameter list) Error Code: 0x1802 DI_INVALID_PARAMETER)

i recommend to check if the controller is supported for your drive/library or uppdated.

If it not the problem, check if you have the latest driver for your LTO and the latest Library tape tools installed for your OS.


working fine for me now.


Regards
Findus