General
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

openssl installation problem (make) on HP11iV1

 
Highlighted
Occasional Advisor

openssl installation problem (make) on HP11iV1

Hello,

I am facing problems while installing openssl on HP11iV1.

After configuring openssl I tried executing make command but following issue faced. I searched lot many sites even other Forums but could not find the answer about this.. :(

Bit frustrated with this now..


===================================================
bash-2.04# make
making all in crypto...
( echo "#ifndef MK1MF_BUILD"; \
echo ' /* auto-generated by crypto/Makefile for crypto/cversion.c */'; \
echo ' #define CFLAGS "cc -DOPENSSL_THREADS -DDSO_DL -D_REENTRANT +DA2 .0 +DS2.0 +O3 +Optrs_strongly_typed -Ae +ESlit -DB_ENDIAN -DMD32_XARRAY -D_REENT RANT"'; \
echo ' #define PLATFORM "hpux-parisc2-cc"'; \
echo " #define DATE \"`LC_ALL=C LC_TIME=C date`\""; \
echo '#endif' ) >buildinf.h
cc -I. -I.. -I../include -DOPENSSL_THREADS -DDSO_DL -D_REENTRANT +DA2.0 +DS2.0 +O3 +Optrs_strongly_typed -Ae +ESlit -DB_ENDIAN -DMD32_XARRAY -D_REENTRA NT -c cryptlib.c
cc: +DA2.0: No such file or directory
cc: +DS2.0: No such file or directory
cc: +O3: No such file or directory
cc: +Optrs_strongly_typed: No such file or directory
cc: +ESlit: No such file or directory
: error: missing '(' after predicate
*** Error exit code 1

Stop.
*** Error exit code 1

Stop.

===================================================


Snapshot of installed components:

===================================================

gcc 4.2.3 gcc
gettext 0.17 gettext
gsk7bas 7.0.1.9 IBM gsk7 RUNTIME KIT
libgcc 4.2.3 libgcc
libiconv 1.13 libiconv
zlib 1.2.3 zlib
===================================================

I am using 4.2.3 gcc and cc is pointing to where gcc is installed.

Any help in this regards would be helpful. Thanks!

PS: H.Merijn Brand (procura) Could you please help in this?? I found many of the questions been answered by you.. Thanks again.

15 REPLIES 15
Highlighted
Honored Contributor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

Horia.

Why not using the supported version for your HP-UX11iv1?

A.05.30.007


You can get this depot from:

https://h20392.www2.hp.com/portal/swdepot/displayProductInfo.do?productNumber=T1471AA

Horia.
Best regards from Romania,
Horia.
Highlighted
Honored Contributor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

Sorry.. my mistake, you are talking about openssl...

Here it is the binary depot from the porting page:

http://hpux.connect.org.uk/hppd/hpux/Languages/openssl-0.9.8k/

You must install all build-time dependencies (follow that links and install the depots if not already present on your system)

Horia.
Best regards from Romania,
Horia.
Highlighted
Occasional Advisor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

Hello Horia,

I am using openssl-0.9.8e to install on Hp11iV1. Just to give more info, I am trying this on 64 bit HP.

--Amit.
Highlighted
Honored Contributor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

>I am using 4.2.3 gcc and cc is pointing to where gcc is installed

What do you mean? That you will use gcc even when calling cc? This is wrong because +O options are recognized by cc compiler only. gcc does not know about this.

Would be better to install a pre-compiled package as I suggested below. Use the last link from porting page.

Horia.
Best regards from Romania,
Horia.
Highlighted
Honored Contributor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

... and unlink cc from gcc

Horia.
Best regards from Romania,
Horia.
Highlighted
Honored Contributor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

> bash-2.04# make

Isn't there a "configure" step before that?

> I am using 4.2.3 gcc

Ok.

> and cc is pointing to
> where gcc is installed.

Bad idea.

> Would be better [...]

That might be better. Or, stop trying to
"help" people find gcc. And show what you
_really_ did to build this thing.

> I am using openssl-0.9.8e [...]

Why the (very) obsolete version?
Highlighted
Honored Contributor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

Around here:

dy # uname -a
HP-UX dy B.11.11 U 9000/785 2012616114 unlimited-user license

dy # gcc --version
gcc (GCC) 4.4.2
[...]

dy # gmake --version
GNU Make 3.81
[...]
This program built for hppa2.0w-hp-hpux11.11

Following the instructions (mostly) in
INSTALL for openssl-0.9.8m seems to work
properly:

./config
gmake
gmake test
gmake install

dy # echo version | /usr/local/ssl/bin/openssl
OpenSSL> OpenSSL 0.9.8m 25 Feb 2010
OpenSSL> dy #

Around here, where "cc" is "cc" and "gcc" is
"gcc", the "config" script seemed to have no
trouble at all identifying and using GCC.
Highlighted
Occasional Advisor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

I have removed the link of cc to gcc.

As per suggestion, I tried installing openssl-0.9.8k-hppa-11.11.depot.

I am getting warnings messages while installing openssl-0.9.8k-hppa-11.11.depot through swinstall:

===============================================

* Summary of Analysis Phase: â â
â â * 4 of 4 filesets had no Errors or Warnings. â
â â * The Analysis Phase succeeded. â â
â â â â
â â â â
â â * Beginning the Install Execution Phase.

* Filesets: 4 â â
â â * Files: 1109 â â
â â * Kbytes: 12382 â â
â â * Installing fileset "openssl.openssl-INC,r=0.9.8k" (1 of 4). â â
â â * Installing fileset "openssl.openssl-MAN,r=0.9.8k" (2 of 4). â â
â â * Installing fileset "openssl.openssl-RUN,r=0.9.8k" (3 of 4). â
â â * Installing fileset "openssl.openssl-SHLIBS,r=0.9.8k" (4 of 4). â â
â â * Running install clean command /usr/lbin/sw/install_clean. â â
â â WARNING: Transition links are not created for the filesets installed â â
â â at the target. After booting up from the system using â â
â â the alternate root at the target, run tlinstall command to
create transition links. â â
â â WARNING: The command "/usr/lbin/sw/install_clean" had warnings. The â â
â â installation will continue. Check the above output for â â
â â details about the warnings. â â
â â * Building the software file â â
â â "/opt/openssl-0.9.8/var/adm/sw/needs_config" to be used for â â
â â post-reboot "swconfig" execution. The information in this â â
â â file will be used as input to "swconfig" after the system â â
â â reboots.
* Summary of Execution Phase: â â
â â * 4 of 4 filesets had no Errors or Warnings. â â
â â WARNING: The Execution Phase had warnings. See the above output for â â
â â details.


===============================================

bash-2.04# swlist | grep opensl
bash-2.04#

=================================================
At target path of openssl:

bash-2.04# cd /opt/openssl-0.9.8
bash-2.04# ls
usr var
bash-2.04#

=================================================
When tried installing openssh-5.3p1-hppa-11.11.depot through swinstall:

tivsec156:/opt/openSSH5.3p1/var/adm/sw/swagent.log â â
â â * Reading source for product information. â â
â â * Reading source for file information. â â
â â The corequisite "openssl.openssl-SHLIBS" for fileset â
â â "openssh.openssh-RUN,r=5.3p1" cannot be successfully resolved. â
â â ERROR: The dependencies for fileset "openssh.openssh-RUN,r=5.3p1" â â
â â cannot be resolved (see previous lines). â â
â â You must resolve the above dependencies before operating on â â
â â this fileset or change the "enforce_dependencies" option to â â
â â "false".


=================================================
Highlighted
Occasional Advisor

Re: openssl installation problem (make) on HP11iV1

Thanks Steven, your inputs helped me a lot in resolving above issue. But now I am facing some different problem.

After successfully "./config --prefix=/opt/openssl-0.9.8e/ " I tried to execute "gmake" and after 5 minutes of execution following error observed:

===================================================
[...]
gmake[2]: Entering directory `/amit/openssl-0.9.8e/apps'
( :; LIBDEPS="${LIBDEPS:--L.. -lssl -L.. -lcrypto -Wl,+s -ldld}"; LDCMD="${LDCM D:-gcc}"; LDFLAGS="${LDFLAGS:--DOPENSSL_THREADS -DDSO_DL -D_REENTRANT -march=2. 0 -O3 -DB_ENDIAN -D_REENTRANT}"; LIBPATH=`for x in $LIBDEPS; do if echo $x | gre p '^ *-L' > /dev/null 2>&1; then echo $x | sed -e 's/^ *-L//'; fi; done | uniq`; LIBPATH=`echo $LIBPATH | sed -e 's/ /:/g'`; LD_LIBRARY_PATH=$LIBPATH:$LD_LIBRAR Y_PATH ${LDCMD} ${LDFLAGS} -o ${APPNAME:=openssl} openssl.o verify.o asn1pars.o req.o dgst.o dh.o dhparam.o enc.o passwd.o gendh.o errstr.o ca.o pkcs7.o crl2p7. o crl.o rsa.o rsautl.o dsa.o dsaparam.o ec.o ecparam.o x509.o genrsa.o gendsa.o s_server.o s_client.o speed.o s_time.o apps.o s_cb.o s_socket.o app_rand.o versi on.o sess_id.o ciphers.o nseq.o pkcs12.o pkcs8.o spkac.o smime.o rand.o engine.o ocsp.o prime.o ${LIBDEPS} )

/usr/ccs/bin/ld: (Warning) At least one PA 2.0 object file (openssl.o) was detec ted. The linked output may not run on a PA 1.x system.
/usr/ccs/bin/ld: Unrecognized argument: +init
/usr/ccs/bin/ld: Usage: /usr/ccs/bin/ld [options] [flags] files
collect2: ld returned 1 exit status
gmake[2]: *** [link_app.] Error 1
gmake[2]: Leaving directory `/amit/openssl-0.9.8e/apps'
gmake[1]: *** [openssl] Error 2
gmake[1]: Leaving directory `/amit/openssl-0.9.8e/apps'
gmake: *** [build_apps] Error 1




===================================================

What can be done to resolve this issue? Suggestions are welcome. Thanks!