Serviceguard
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problem installing ServiceGuard for Linux on SLES 15 SP1

 
Highlighted
Visitor

Problem installing ServiceGuard for Linux on SLES 15 SP1

Just for information. I encountered an issue trying to install ServiceGuard B.12.50.00 (SGeSAP) on 2 VM nodes running SLES 15 SP1. A third VM, also running SLES 15 SP1 as a quorum server.

The ISO image for the SG software was mounted on the primary node and as far as I knew all pre-requisites are in place.
We run the “cminstaller -n node1 -n node2” to install SG. However, when I examine the /var/log/messages file we see the following:

2020-04-07T17:14:54.621188+01:00 node1 systemd[1]: hacl-cfgudp.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
2020-04-07T17:14:54.621332+01:00 node1 systemd[1]: hacl-cfgudp.service: Unit entered failed state.
2020-04-07T17:14:54.621462+01:00 node1 systemd[1]: hacl-cfgudp.service: Failed with result 'exit-code'.
2020-04-07T17:14:54.639370+01:00 node1 systemd[1]: hacl-cfgudp.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
2020-04-07T17:14:54.639667+01:00 node1 systemd[1]: hacl-cfgudp.service: Unit entered failed state.
2020-04-07T17:14:54.639849+01:00 node1 systemd[1]: hacl-cfgudp.service: Failed with result 'exit-code'

(...)

It turned out that the customer has enabled "secure boot" which prevents changes to the kernel and results in errors as seen above. Checking the documentation we find that it is a pre-requisit which was not checked prior to the installation.

The easy way to check is with the mokutil command:

# mokutil -–sb-state
SecureBoot disabled
#

Disabling secure boot results in ServiceGuard being installed correctly.

2 REPLIES 2
Highlighted
HPE Pro

Re: Problem installing ServiceGuard for Linux on SLES 15 SP1

Hi Karl Bull,

Thank you very much for providing the valuable information, I am certain it will benefit many. 

Best Regards,

-Krupa


Regards,
Krupa
I am an HPE employee
CM_Cert_Logo_Color.png
Highlighted
Visitor

Re: Problem installing ServiceGuard for Linux on SLES 15 SP1

Thanks for useful information. It really solved my problem!!

Wondering not seen this in Serviceguard doc.