StoreEver Tape Storage
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

 
Highlighted
Frequent Advisor

Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Hello everyone,

 

Recently, we purchased a HP MSL2024 Ultrium 6520 single drive LTO-6 Tape Library. We have connected it to a P800 controller inside of a HP DL360 G6. We also have a MSA60 connected to the P800.

 

All devices are latest firmware.

 

SAS Tape Library is hooked up to the second port on the P800 (I know that Port 1 is on a SAS expander as per a HP advisory doc). The MSA60 is hooked up to port 1 on the P800, and is working fine.

 

So when we went to set this up and use it for the first time, all went well until running our first backup. We are using Backup Exec 2012.

 

Backups have been failing with numerous errors, but are always associated with the device timing out (device disappears from the server).

 

When the server and tape library are start properly, it's available to the system. When we run a backup, one of these timeout errors occur, and I notice that the tape library actually disappeared out of the Device Manager. The event log on the server also indicates that the tape drive has been removed without properly being prepared for disconnection.

 

Essentially what is happening is that during a  backup, the tape drive "Disappears" from the server. Restarting the library resolves this, and makes it visible once again.

 

 

At first I thought this was on high I/O load, until I did some testing. I had a backup running at around 4,800MB/min, and I was also copying HUGE dad to/from the MSA60 with read/write speeds of 100MB/sec. Did this for hours, and the tape library was still backing up with no issues. Later on that night with no load, the backup job errored out again. Before the backup failed, the backup had backed up over 1.4TB of data to a LTO-6 cartridge.

 

 

I created an HP case, we analysed logs. I already have the proper registry entries configured to disable AutoRun (to stop the polling issue), so that woudln't have an affect.

 

 

As of last discussion, HP said the library isn't compatible with the P800 controller because it's not in the quick spec documents, but after looking at all HP controllers quick specs, it looks like HP doesn't have any controllers that list the new HP Ultrium 6520 LTO-6 drives. I'm assuming it is compatible, but it's just that the documents haven't been updated. I doubt HP would sell a library that you can't use yet... Someone on the storage team told me I have to wait for HP to release a supported controller (I was like, are you friggin kidding me?), since one isn't released.

 

 

One more note, in the MSL2024 web interface, it reports that the drive is connected via SAS, until the backup fails in which case the web interface says the drive isn't detected. So both Device Manager on server, and web interface for MSL reports SAS connectivity is being lost somewhere. There's no specific errors.

 

 

Anyone have any recommendations? HP analysed the LTT logs, etc... and are finding no problems. By the way the server is in great condition and super clean (as far as drivers, issues, software, is concerned). Backup exec was previously configured for a different MSL2024 using SCSI which worked great forever, so I positive it's nothing to do with Backup Exec, especially since the tape drive is disappearing from the system.

 

 

Thanks in advance

13 REPLIES 13
Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Few more notes...

 

Event log errors, when device disappears:

 

A tape drive connected to port 2E of array controller P800 located in server slot 2 has been removed.

 

The device 'Hewlett Packard LTO Ultrium-6 drive' (SCSI\Sequential&Ven_HP&Prod_Ultrium_6-SCSI\5&863ed4f&0&070000) disappeared from the system without first being prepared for removal.

 

The device 'Hewlett Packard MSL G3 Series library  (x64 based)' (SCSI\Changer&Ven_HP&Prod_MSL_G3_Series\5&863ed4f&0&070001) disappeared from the system without first being prepared for removal.

 

I've also tried changing the cable with a new one, same thing happens.

 

Did a drive test with LTT and it reports everything is fine.

 

I've spoke with 3 HP spport guys (2 tape, and 1 storage):

 

First guy was awesome (Tape Team), and spent 6+ hours on the phone with me, and numerous e-mails, he said my config is supported, but not recommended with having the MSA60 on the same controller, he's replacing the tape drive. Unfortunately since this is new hardware just released, none are in Canada, and even with a 5 hour response care pack, it could be a while before we get the drive since they have to ship it in from the United States. I'm getting the feeling it'll be over a week before we get the replacement.

 

Second guy (storage), said that since the new Ultrium 6 LTO drive isn't inside the Quick specs for the P800, that it's not supported.

 

Third guy (Tape team), didn't really know what to say. He tried to help as much as he could, but was limited because of the documents. He said he couldn't say for sure if it was supported or not. Tried to help as he could, but I ended up ending the phone conversation just because we weren't getting anywhere. It was ultimately left that I should not use the MSL2024 library until HP releases a "Supported" SAS card that suppots the Ultrium 6520 Tape Drive/Library...

 

 

At first I thought it could be a P800 controller issue, but the MSA60 has been rock solid. Never disappears, and we've had no problems. Even with the Tape Library disappears, all is good with the MSA60. All we have to do is restart the library and it's re-detected by the system.

 

 

I'm pulling my hair out with this one. Ugh. One last thing, I've used both HP drivers, and the Backup Exec Tape drivers, and both have the same result. I've also disabled all the Insight Management Agents, with no change to the backups...

Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Did you try current firmware for the P800 controller?

Looks like this is version 7.24(B).

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=329290&prodSeriesId=1157686&swItem=MTX-beb48c5774f34e79adaf8884ee&prodNameId=1157691&swEnvOID=4064&swLang=8&taskId=135&mode=4&idx=1

MSL firmware should be 5.80.

Dou you already have these versions?

Hope this helps!
Regards
Torsten.

__________________________________________________
There are only 10 types of people in the world -
those who understand binary, and those who don't.

__________________________________________________
No support by private messages. Please ask the forum!

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!   
Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

All firmwares: Library, Tape, P800, and MSA60 are all the latest and current! :)

Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Here's one more thing to mention...

 

On a older MSL2024 LTO-4 connected over SCSI, we actually had way faster transfer rates, then with the new setup when it is backing up before it fails... I don't know if that helps with the diagnosis?

Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Ultrium Tape devices have a SCSI history buffer (SAS is Serial Attached SCSI). This buffer is dumped to a HP L&TT support ticket when it is created. HP Support should be able to read this and other IO related buffers to see if there are anomalies reported like Resets, Aborts, CRC errors etc.

 

I have no experince with CCISS driver event logging in WIndows but I could imagine that the driver supports a more verbose logging level which could yield hints on what is happening ?

 

hth,

-Eric

 

Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

We generated a support ticket and HP said that there was nothing inside of the support ticket that would show anything was wrong. Would this show the tape drive disconnect? Cuz that wasn't mentioned when the HP tape engineer went over the LTT support ticket.

 

It was noted that the tape drive had a poling warning, but we have all the proper registry entries created "AutoRun" set to 0, also we have used the Backup Exec drivers too which should take care of this for us.

 

HP said everything was fine with the LTT support ticket.

Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Any ideas guys? :(

Highlighted
Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

This is kinda disturbing to read... I'm right now in the middle of spec'ing out and buying a brand new DL380e-G8 storage server loaded full of 25 900GB SAS disks and intending to attach a new MSL2024 with 2xLTO6 tape drives. I had planned to choose a single Smart Array p822 controlelr for connecting both the internal drive array, and the external MSL2024 tape library.

I've experienced a similar issue of the tape library disappearing in my old existing server (DL380-G5 with dual LTO-2 version of MSL2024) but it is U320-SCSI connected and I'm running a different backup software (NetVault). My spontaneous loss of the library under Windows 2003 in that system was eventually diagnosed as Windows' built-in Removable Storage Manager hijacking the library and once I disabled RSM from trying to use the library, my backup software no longer loses the connection to the library. Every once in a while, after a reboot, sometimes Windows 2003 re-enables the RSM and I have to go back in and disable it.

In my new server, I'm now seriously contemplating getting two separate Smart Array controllers... a p420 to handle the internal 25-disk cage and a p421 just to connect the external MSL2024. That's kind of a waste of an expensive SmartArray controller just to host a single tape library, but in the big picture, this will be an important server and I guess an extra $600 controller card is probably worth it.
Highlighted
Frequent Advisor

Re: Issues with P800 and Brand new HP MSL2024 Ultrium 6520 LTO-6 X 1 SAS Tape Library

Ya it is scary. We have 4 hour response but it's been a week and a half to get the new drive and we still don't have it... (They had to ship it in from the US apperently).

 

I'm hoping its the tape drive. In our case we don't have any software creating polling issues. It just chooses to disappear from the system after it chugs through 700GB of a backup. I can't find anything that shows what it could be.

 

And HP has no idea what it could be, thankfully the first guy said its a supported config and initiated the tape drive replacement, but all other HP people said that HP has no controllers right now that support the LTO6 libraries and that we have to "wait" for one to be released before we can use the new library (is this a joke? lol).

 

Hopefully the tape drive comes soon and I can rule out the tape drive being faulty. I still have no idea why a p800 wouldn't be able to have an MSA60 and a MSL2024 attached to it. An SAS device, is an SAS device...

 

 

And just for an update, I still have no updates, it's still not working. I wish someone could chime in with some experience, or with a similiar config :(