StoreEver Tape Storage
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

 
Highlighted
Occasional Advisor

MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Hi all,

I have an MSL5026 library which is connected to a N1200 Network Storage Router which in turn is connected to the Fabric Switch 6 in the back of my MSA1000 SAN Array.
After some tweaking with the config of the N1200, almost everything works. The N1200 discovers the drives in the MSA1000 and discovers the MSL5026.
But, it doesn't see the tape-drive that is in the back of my MSL5026. Therefore, Windows (2000 Advanced Server) also does not see the tape-drive.
Does anybody have any idea what could be the problem?

Thanks very much in advance!

Wouter
10 REPLIES 10
Highlighted
Occasional Advisor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

OK... Forget I asked :)
I checked the SCSI-cabling on the back of the MSL5026 again, and found that it was incorrect.

Fixed that and now it works like a charm.

Regards,
Wouter
Highlighted
Frequent Advisor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Hi,

I am in process of configuring same drive in HPUX 11i via FC switch (No zoning configured)
I am not able to see the drives at all.
But when I connect thru' LVD SCSI Cable, It does recognize.

Finally, I need to connect only Fibre channel only

Do I need to use network storage router to get it connect to FC HUB?

Share your expertise if you have configure with HPUX 11i..

Many thanks ..

NH
Teamwork
Highlighted
Occasional Advisor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Can anybody help by telling me how to make MSL5026 work with Veritas
Highlighted
Honored Contributor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Navid,

> I am in process of configuring same drive in HPUX 11i via FC switch (No zoning configured)
I am not able to see the drives at all.

Do you see the library (MSL 5000 Series) on the host?

If not, I suspect you have not setup the NSR. You need to log into the web interface and go into the mapping settings. You should use the Indexed map, and fill it (the default map is empty) with the library and drives. You also need to assign the map to the host(s) that need to see them.
The journey IS the reward.
Highlighted
New Member

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Hi all,
I've got same problem with MSL6030 & NSR e12000-160 connected through MSA1000 FC switch. I'm running RedHat Linux 7.3 and can see one MSA1000 controller, one MSA1000
disk volume and MSL6030 Tape Robot only.

[root@slim etc]# cat /proc/scsi/scsi
Attached devices:
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 00 Lun: 00
Vendor: COMPAQ Model: MSA1000 Rev: 2.38
Type: Unknown ANSI SCSI revision: 04
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 00 Lun: 01
Vendor: COMPAQ Model: MSA1000 VOLUME Rev: 2.38
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 04
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 01 Lun: 00
Vendor: HP Model: MSL6000 Series Rev: 0414
Type: Medium Changer ANSI SCSI revision: 02

I checked SCSI connections - all components are connected as shown at NSR e1200-160 Installation Card. But I can't 2 tape drives inside my MSL library. Tried to select Indexed, Auto Assigned map, Port 0 Device Map - the same thing.

At the moment I see following configuration:

Map: FCP Port 0: Name 'Auto Assigned'
+--------++------+------+------+------+------------------------------------+
| FC LUN || Prtl | Port | TYPE | STAT | Protocol Specific Information |
+--------++------+------+------+------+------------------------------------+
| 0 || SCSI | 0 | CHGR | UP | Bus= 0 Target= 0 Lun= 0 |
| - || - | - | - | - | HP MSL6000 Series 0414 |
| 1 || SCSI | 0 | TAPE | UP | Bus= 0 Target= 1 Lun= 0 |
| - || - | - | - | - | HP Ultrium 2-SCSI F38W |
| 2 || SCSI | 1 | TAPE | UP | Bus= 1 Target= 2 Lun= 0 |
| - || - | - | - | - | HP Ultrium 2-SCSI F43W |
| 3 || AF | 0 | CTLR | UP | Lun= 0 |
| - || - | - | - | - | HP NS E1200-160 |
+--------++------+------+------+------+------------------------------------+

Does anybody have any idea what could be the problem?














Vendor: COMPAQ Model: MSA1000 VOLUME Rev: 2.38
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 04
Vendor: HP Model: MSL6000 Series Rev: 0414
Type: Medium Changer ANSI SCSI revision: 02
Highlighted
Honored Contributor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

David,
is there some guide available how to 'properly' set up an NSR? Don't get me wrong: I am not asking how to maintain the maps.

Background:
From trying to set it up for HP-UX it appears that the controller LUN must not be mapped to LUN 0 or HP-UX 11.0 gets confused and creates lots of LUNs. Putting the robotic device first, then the tape drives and finally the NSR 'worked' for us.

I have later been told by the customer that someone from HP field service told him that the controller LUN of the NSR should not presented to a host at all. I have not seen any such hints in the manuals. OK, there is a certain chance that I have missed it.

The first setup (NSR LUN 0) worked on Tru64 Unix, by the way.

I had already asked another nice HP field service person about this, but he said they did not have any material either.
.
Highlighted
Trusted Contributor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Hello Wouter,
With W2003 you need to configure a lun-0, without a lun zero W2003 will not scan for other luns. We just discovered this after we upgraded a server from W2K to W2003 and it did not detect the MSL at all.

Regards,
Arend
Highlighted
Trusted Contributor

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

Wouter,

When using hp-ux you need a map where the AF is configured at the end of the list not at the beginning.

Regards,
Arend
Highlighted
New Member

Re: MSL5026 tape drive not seen by N1200 storage router

My issue is solved. The point was in CONFIG_SCSI_MULTI_LUN parameter in .config. Option "Probe all LUNs on each SCSI device" must be ON. Now it's Ok. I see both changer and tape drives.