System Administration
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

 
Highlighted
Occasional Advisor

dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

Hi All,
I have a problem as following:
If I log in as root, I can get the dtterm window with # prompt. But if I login as a normal user the window comes up, but no .$ prompt. This is HP UX 11.11. I need to wait press ^ C and wait for 5 minutes for the $ prompt appears.
The problem appears after i mount the user home directory with new NAS, and only appeared on HP UX WSs. Linux Work Stations are working fine.

Thanks you for your help.
15 REPLIES 15
Highlighted
Honored Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

How about your bdf command? Is it working properly?

Is there any user audit running? Disable it and try again.
Regards
Shibin
Highlighted
Honored Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

change the location of your history file in the profile with "export HISTFILE=/tmp/.sh_history.$(whoami)") or similar .... any better ?
Highlighted
Honored Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

Hi,

check export at NAS and mount configuration at the client if the user has the proper rights to read 'his' home directory.
After the $ prompt appears - can you change to the home dir?

V.

P.S.
Which hardware is NAS?
Which sharing tool is running?
Is the user know at the NAS?
*** Say 'Thanks' with Kudos ***
Highlighted
Occasional Advisor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

Hi All,
Sorry for the late response b/c i had another problem and it was solved.
I did export the HISTFILE but the result is still the same.
I also noticed that. After the $ appear, i could not run any command like
/opt/hp93000/soc/bin/Smarttest. I used to run it on the old NAS.

Moreover: i didn't see the hpuxci process running on the hpux (it always run with the old NAS)
The NAS is Overland N2000.
Is there anything i need to check.

Thanks for your help.
Ken
Highlighted
Honored Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

> If I log in as root, [...]

If you log into WHAT, exactly? From where?

> [...] This is HP UX 11.11. [...]

Great. Is this some workstation, and you're
sitting at its keyboard/mouse/display, or are
you sitting at some other (unspecified)
device and logging in remotely to the HP-UX
system?

> [...] new NAS [...]

Not a very detailed description of the device
or its configuration.

> [...] but no .$ prompt.

> [...] After the $ appear, [...]

Make up your mind?


Not clear to me:

1. What you're doing.

2. What happens when you do it.


If a local (workstation console) session
doesn't work, then you might try something
remote, like rsh/remsh, ssh, Telnet, ...

If something in a user's shell start-up
file (.cshrc, .login, .profile, ...) is
causing trouble, then you might try moving
any such file out of the way.

Can "root" see other users' home directories?


Otherwise, you might try to provide a clear
explanation of items 1 and 2 above.
Highlighted
Occasional Advisor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

i am trying to explain more clearly
1. HPUX WS is a NIS client. It's working fine with the old NAS4500. I just upgraded to the new NAS N2000 and the problems happen (only with HP UX WSs, Windows WSs and Linux WSs are working).
a. I mount the WS with the NAS2000. When i login by any user account and open a terminal window at local(user home directories reside on the NAS) . I need to press ^C and wait for about 4 minutes then the $ appears. It's the same result for ssh or tellnet, i need to press ^C and wait then the $ appear.
For the root user, the # appears right away.
b. Scripts that worked before with the old NAS, don't work with the new NAS (even dont work with root account). They hang up and i need to press ^C to abort.

I delete .cshrc, .login, .profile but nothing change.
is there anything else i need to look into to solve the problem? Please advise.

thanks.
Ken
Highlighted
Honored Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

> 1. HPUX WS is a NIS client. [...]

NIS or NFS?

> a. I mount the WS with the NAS2000. [...]

I don't know what that means. Assuming that
NFS is involved, I can't see how the NFS
exports were specified. I also can't see how
the mounts were done on the client.

> Can "root" see other users' home
> directories?

Still wondering.

As usual, showing actual commands with their
actual output can be more helpful than vague
descriptions or interpretations.
Highlighted
Acclaimed Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

>I need to wait press ^C and wait for 5 minutes for the $ prompt appears.

It could be a locking problem with your shell history file? Is it over NFS or local to your system?
Highlighted
Honored Contributor

Re: dtterm doesnt appear after mounting with the new NAS server

Hi again,

>After the $ appear, i could not run any command ....
Can you run 'pwd'?
What's the result?
Is it the home dir of the user?

Who is your NIS server?

V.
*** Say 'Thanks' with Kudos ***