cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Re: LVM filter issue

 
Highlighted

LVM filter issue

Because of lvm filter

when i create physical volume its shows are native disk not as EMC pseudo names

How can I change to pseudo names now. Do it need down time for server ? if i change the filter and run vgscan do it affect mounted application on native disk names
9 REPLIES 9
Highlighted
Honored Contributor

Re: LVM filter issue

hi,

if you are using powerpath to manage multipath them its not so important.

mikap
Highlighted

Re: LVM filter issue

I am using powerpath ...

even i use pvcreate /dev/emcpowera its shows as native disk. not as emcpowera.

if pv shows as native disk then when path fails vg will not fail ?

Highlighted

Re: LVM filter issue

any update
Highlighted
Honored Contributor

Re: LVM filter issue

can you send powermt display for one device.

Anyways if you are running power path and use native path, powerpath would handle it.

BR,
Kapil+
I am in this small bowl, I wane see the real world......
Highlighted
Honored Contributor

Re: LVM filter issue

I am not sure but do u have both the multi pathing software enabled.
do u have GNU multipath also.

#multipath -ll
#powermt display dev=all

are both running.

BR,
Kapil+
I am in this small bowl, I wane see the real world......
Highlighted
Honored Contributor

Re: LVM filter issue

hi,

on my box i have this config :

in my configuration is use "/dev/sdi", i wasn't able to create a LVM structure with pvcreate on the PV ==> emcpowera, but i don't remembrer exctly.

If your box is not in production you could test, if you disable the primary path HBA on os site for example /dev/sdi, if the powerpath will swich to alternate link. But in my opinion personal it will.

if can't test the availability, probably i could test in our datacenter but it will be not today.

[root@tux-nagios ~]# powermt display dev=all
Pseudo name=emcpowera
CLARiiON ID=SERIAL_NUMBER [Storage Group tux-nagios ( Linux )]
Logical device ID=6006016000D21500C4017E25533ADA11 [LUN 9]
state=alive; policy=CLAROpt; priority=0; queued-IOs=0
Owner: default=SP A, current=SP A Array failover mode: 1
==============================================================================
---------------- Host --------------- - Stor - -- I/O Path - -- Stats ---
### HW Path I/O Paths Interf. Mode State Q-IOs Errors
==============================================================================
3 lpfc sdb SP A2 active alive 0 0
3 lpfc sdc SP A0 active alive 0 0
3 lpfc sdd SP B1 active alive 0 0
3 lpfc sde SP B3 active alive 0 0
4 lpfc sdf SP A1 active alive 0 0
4 lpfc sdg SP A3 active alive 0 0
4 lpfc sdh SP B2 active alive 0 0
4 lpfc sdi SP B0 active alive 0 0

[root@tux-nagios ~]# vgdisplay -v vgsan
Using volume group(s) on command line
Finding volume group "vgsan"
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdb not /dev/emcpowera
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdc not /dev/sdb
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdd not /dev/sdc
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sde not /dev/sdd
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdf not /dev/sde
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdg not /dev/sdf
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdh not /dev/sdg
Found duplicate PV WBgtQGgsV6pFC72JiGeqdv5oWCgTPMoV: using /dev/sdi not /dev/sdh
--- Volume group ---
VG Name vgsan
System ID
Format lvm2
Metadata Areas 1
Metadata Sequence No 2
VG Access read/write
VG Status resizable
MAX LV 0
Cur LV 1
Open LV 1
Max PV 0
Cur PV 1
Act PV 1
VG Size 400.00 GB
PE Size 4.00 MB
Total PE 102399
Alloc PE / Size 2560 / 10.00 GB
Free PE / Size 99839 / 390.00 GB
VG UUID B0GkNs-E2sV-Bvzo-RMJr-C8hD-jpX1-Pc9R0d

--- Logical volume ---
LV Name /dev/vgsan/lvol1
VG Name vgsan
LV UUID Ih7MKz-vgeA-FhcH-Dtet-E4t3-cA6V-0ncTBU
LV Write Access read/write
LV Status available
# open 1
LV Size 10.00 GB
Current LE 2560
Segments 1
Allocation inherit
Read ahead sectors auto
- currently set to 256
Block device 253:0

--- Physical volumes ---
PV Name /dev/sdi
PV UUID WBgtQG-gsV6-pFC7-2JiG-eqdv-5oWC-gTPMoV
PV Status allocatable
Total PE / Free PE 102399 / 99839

mikap
Highlighted

Re: LVM filter issue

powermt is confgured not multpath

i am geting similar output like mikap provided All are active and alive
Highlighted
Honored Contributor

Re: LVM filter issue

Hi,

Check out this Red Hat article (if you can).

https://access.redhat.com/kb/docs/DOC-3613

Cheers,
Rob
Highlighted
Advisor

Re: LVM filter issue

just for the record that it's a disaster idea to use two multipathing software's at the same time for multipathing I/O , In the case above you either use/config EMC powerpath or just the native DM Multipathing , period . you also need to make sure only those drivers/modules are loaded for the respective program .