MSA Storage
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

 
Highlighted
O_Fudpucker
Occasional Visitor

MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

VMware was installed using latest HPE customized ISO.

Having an issue with MSA 1050 and vSphere.

After configuring MSA was able to create datastores in vCenter.

Created new virtual machine and patched with no issues.

When deploying template, it hangs and never completes.

Storage vMotion between datastores hosted on the MSA have the same issue.

I am able to deploy the template to an iSCSI datastore on old SAN and then storage vMotion to datastore on the MSA.

Once on the datastore hosted by MSA, no clone or storage vmotion operations succeed.

No errors, just hang there. A small VM with only 100GB drive sat for 14 hours until I canceled it.

Going to the iSCSI store took 4 minutes.

I have a case open with VMware, but thought i'd ping here as well.

Been at a standstill for several days.

6 REPLIES 6
O_Fudpucker
Occasional Visitor

Re: MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

Hello,

Latest firmware on the HBAs in the hosts fixed the clone VM issue.

Only issue now is that the SAN connections show autonegotiated at 6GB.

Another MSA 1050 with all the exact same hardware, cables, drives, hosts, HBAs and firmware levels is connecting at 12GB.

I have powered off the hosts and restarted storage on the SAN and after powering everything back up, it's still at 6GB.

Is there a magic setting somewhere? On the array controller maybe?

Array controllers are E208E-P SR Gen10 with latest firmware.

 

Re: MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

Can you please provide the command line output of the below command from both MSA1050 systems,

# show ports detail

 

Hope this helps!
Regards
Subhajit

I am an HPE employee

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!

***********************************************************************************

Asst-DGM
Occasional Visitor

Re: MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

Hi all, i have the same problem.

Firmware is up to date in both MSA and hosts (2 x HP gen 10).

Here is what i get on my MSA with # show ports detail

# show ports detail
Ports Media Target ID Status Speed(A) Ports/Conn Health
Reason Action
------------------------------------------------------------------------------
A1 SAS 500c0ff43b31c000 Up 12Gb 1 OK


Topo(C) Lanes Expected Active Lanes Disabled Lanes
-----------------------------------------------------
Direct 4 4 0

A2 SAS 500c0ff43b31c100 Up 12Gb 1 OK


Topo(C) Lanes Expected Active Lanes Disabled Lanes
-----------------------------------------------------
Direct 4 4 0

------------------------------------------------------------------------------
Ports Media Target ID Status Speed(A) Ports/Conn Health
Reason Action
------------------------------------------------------------------------------
B1 SAS 500c0ff43b31c400 Up 12Gb 1 OK

Topo(C) Lanes Expected Active Lanes Disabled Lanes
-----------------------------------------------------
Direct 4 4 0

B2 SAS 500c0ff43b31c500 Up 12Gb 1 OK


Topo(C) Lanes Expected Active Lanes Disabled Lanes
-----------------------------------------------------
Direct 4 4 0

------------------------------------------------------------------------------
Success: Command completed successfully. (2019-05-22 10:02:59)

It seems to be a common problem with MSA1050 SAS and VMWare 6.7 (U1), has anyone a solution?

Thanks in advance.

 

Re: MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

I would suggest you to check what kind of Fanout cable using for SAS connectivity?

 There are two kinds of fan-out cables: one terminates to a HD mini-SAS connector for connectivity to 12Gb/s HBA’s, whilst the other terminates to a 6G mini-SAS cable.

Request you to please refer page no 23 of quick spec and refer section "Step 4c - Choose Supported Options For SAS Infrastructure",

https://h20195.www2.hpe.com/v2/GetDocument.aspx?docname=a00005875enw

 

 

Hope this helps!
Regards
Subhajit

I am an HPE employee

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!

***********************************************************************************

Asst-DGM
Occasional Visitor

Re: MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

Hi Subhajit,

we are using 4 x HPE External 2.0m (6ft) Mini-SAS HD - Mini-SAS HD 4x Cable 716197-B21

These cables are used to connect 2 x HBA  x server to MSA 1050 SAS controllers.

Connection seems to be established as expected and speed is up to 12Gb/s.

Is this setup correct?

Thanks in advance.

Asst-DGM

Re: MSA 1050 SAS connected to VMware 6.7 U1

Cable seems to be fine. So all looks fine from MSA end.

Next you let us know the Server model, HBA model, Driver/firmware version of HBA. After that need to check SPOCK and figure out all compatible stuff.

You may also need to check HBA BIOS if all configuration correct or not.

 

Hope this helps!
Regards
Subhajit

I am an HPE employee

If you feel this was helpful please click the KUDOS! thumb below!

***********************************************************************************