- Community Home
- >
- HPE Community, Turkey
- >
- HPE Blog, Turkey
- >
- Veri analitiğiyle üretime değer katın
Kategoriler
Company
Local Language
Forumlar
Tartışmalar
Forumlar
- Data Protection and Retention
- Entry Storage Systems
- Legacy
- Midrange and Enterprise Storage
- Storage Networking
- HPE Nimble Storage
Tartışmalar
Forumlar
Tartışmalar
Tartışmalar
Tartışmalar
Forumlar
Tartışmalar
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
- BladeSystem Infrastructure and Application Solutions
- Appliance Servers
- Alpha Servers
- BackOffice Products
- Internet Products
- HPE 9000 and HPE e3000 Servers
- Networking
- Netservers
- Secure OS Software for Linux
- Server Management (Insight Manager 7)
- Windows Server 2003
- Operating System - Tru64 Unix
- ProLiant Deployment and Provisioning
- Linux-Based Community / Regional
- Microsoft System Center Integration
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Discussion Boards
Forumlar
Bloglar
- RSS Akışını Takip Et
- Yeni Olarak İşaretle
- Okundu Olarak İşaretle
- Sık Kullanılan
- Takip Et
- Yazıcı Dostu Sayfa
- Uygunsuz İçerik Bildir
Veri analitiğiyle üretime değer katın
Üretim sektörünün veri ile veri analitiğine dair ihtiyaçları ve yaklaşımlarını Artı ve Artı ile birlikte Bursa’da düzenlediğimiz “Üretim Sektöründe Veri Analitiği ve Depolama İhtiyaçları” başlıklı Yuvarlak Masa Toplantımızda ele aldık. Toplantıda Bursa’nın önde gelen kurumlarını temsil eden bilgi işlem yöneticileri, veriyi daha iyi kullanmaya dair beklentilerini ve tecrübelerini paylaştılar.
Toplantımızın açılışında söz alan HPE Veri Servisleri İş Birimi Müdürü Mehmet Çatalgöl, HPE olarak yapay zeka gibi geleceğe ışık tutan teknolojilere odaklandıklarına ve bu teknolojilerin doğru şekilde hayata geçirilmesi için verinin hayati rol oynadığına değindi.
HPE’nin sunucu, depolama ve ağ tarafında kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler sunduğunun altını çizen Çatalgöl, şunları söyledi:
“Günümüzde veri miktarı inanılmaz bir hızla artıyor. Bu verinin doğru şekilde depolanması, yedeklenmesi ve devamlılığının sağlanması olmazsa olmazımız. Esas fark yaratan nokta ise bu verileri yaratıldıkları andan itibaren anlamlı hale getirmenin, veriye dayalı içgörülere ulaşmanın yollarını bulabilmek. Bu konu tüm şirketlerin gündeminde yer alıyor. Enerji tasarrufundan çalışan verimliliğine kadar kurumlara katma değer sağlamanın yolu veriyi anlamlandırmaktan geçiyor.”
Yapay Zeka Yolculuğunda Kurumlara Yol Gösteriyoruz
Toplantıda Artı ve Artı AI / RPA Grup Yöneticisi Pamir Aydınoğlu, “AI Nedir: Yıl 2024 - 2030” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Artı ve Artı olarak Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olduklarını vurgulayan Aydınoğlu, yaklaşık dört yüz elli kişilik ekiple Türkiye’nin 81 ilinde hizmet verdiklerini, kapsamlı yetkili servis ağı sayesinde arızalara 8 iş saati içinde çözüm sunabildiklerine değindi.
Teknolojide yeni odaklarının yapay zeka olduğunun altını çizen Aydınoğlu, bunu şöyle detaylandırdı:
“Yapay zekâ Türkiye için çok yeni bir konu. Artı ve Artı olarak yeni nesil teknolojilere, büyük veriye ve yapay zekaya odaklanıyoruz. Geleceğin burada olduğunun farkındayız. Yapay zeka çözümleri sunmak için HPE GreenLake üzerine Ezmeral ile bir yapay zeka platformu yerleştiriyor ve senaryolar oluşturuyoruz. Bugün dünyanın en hızlı beş süper bilgisayarından üçü HPE imzasını taşıyor ve bunların üzerinde uç seviye yapay zeka uygulamaları çalışıyor. Biz de bunlardan güç alıyoruz. CIO’ların yüzde 57’sinin en büyük önceliği yapay zeka. 2030’a kadar yapay zeka harcamalarının büyüklüğü 2 trilyon dolara çıkacak. Araştırmalar yapay zekanın karınızı yüzde 49, satışlarınızı yüzde 50, satış büyümenizi yüzde 43, yatırım geri dönüşünüzü yüzde 45 artırdığını söylüyor. Bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek için elinizdeki veriye ulaşmanız, veriyi doğru kullanmanız, verinin sizi yönlendirmesi lazım. Bu noktada size yapay zekanın özellikle Görüntü İşleme (Image Processing), Kestirimci Bakım (Predictive Maintenance) ve Veri Analitiği alanlarının yanı sıra, firmanızın süreçlerini hızlandırabilmek için Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Process Automation – RPA) konusunda da yardımcı olmak isteriz.”
Yapay Zeka İşin Kuralını Değiştiriyor
Konuşmasında makine öğrenmesinin ve yapay zekanın endüstrideki önemli kullanım alanlarından biri olan bilgisayar görüşü ve görüntü işleme hakkında bilgi veren Diatics Kurucu Ortağı ve CTO’su Ali Aydın Koç, bunun endüstriyel kurumlar açısından önemli kullanım alanlarından olduğuna değindi. Özellikle üretim ve üretim verimliliğine odaklandıklarını söyleyen Koç, sundukları çözümlere dair şu bilgileri paylaştı:
“Yapay zeka; görüntü işleme ve veri analitiği konusunda büyük ilerlemeleri gündeme getirdi. Bizim de şu anda mevcut kameralarla entegre olup onları akıllandırmaya yarayan ürünlerimiz var. Böylece sahanın 7/24 izlenmesini, operasyonel güvenliğin sağlanmasını mümkün hale getiriyoruz. Kameralardan gelen görüntüler, yüksek bilgi işlem kapasitesine sahip makinelerle bizim derin öğrenme dediğimiz işlemden geçiyor. Böylece mevcut kameralarınız üzerinden sahadaki nesnelerin tanımlanmasını ve takibini yapabiliyor, nesneler üzerindeki etkileşimleri gözlemleyebiliyor, anlık bildirimlerde bulunabiliyoruz. Üretim sektörü pek çok sensör eşliğinde kendi veri göllerini oluşturuyor. Biz bu veri gölü üzerine çözüm inşa etmek için çalışıyoruz. Gerçek zamanlı operasyon verilerinin otomasyon verilerine dönüşmesini sağlıyoruz. Burada HPE Ezmeral kendini ispatlamış bir ürün. Büyük veriden anlam çıkarmak için HPE Ezmeral’in analitik yeteneklerini kullanıyoruz.”
Küresel Tecrübemizi Türkiye’deki Kurumlarla Buluşturuyoruz
HPE Veri ve Yapay Zeka Elçisi Tuğba Kadı, toplantıdaki konuşmasında müşterilerin yapay zeka ve analitik konusundaki spesifik ihtiyaçlarına çözüm geliştirmek için çalıştıklarını belirterek HPE’nin ortaya koyduğu çözümlerin nasıl farklılaştığını şu sözlerle aktardı:
“HPE olarak donanım, yazılım ve hizmetleri bir bütün olarak sunuyoruz. Bu sayede pek çok yenilikçi teknoloji eşliğinde ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayabilen anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Ayrıca HPE iş ortaklarımızın çözümlerini kendi çözümlerimizle uyum içinde bir araya getirebiliyoruz. HPE’nin çözümleri Seagate, Foxconn, Mercedes, AUDI, BMW ve daha pek çok küresel şirketin yapay zekaya dayalı üretim, kalite kontrol ve diğer süreçlerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. HPE GreenLake ve HPE Ezmeral çözümlerimizle buralarda yer alıyoruz. Benzer projeleri yerel pazarlarda da yapıyoruz. Otonom sürüş projeleri için yüksek performanslı bilgi işlem çözümleri sunuyoruz. Endüstrinin lider kurumlarının yanı sıra kamuyla ve üniversitelerle birlikte çalışıyoruz. Türkiye’deki şirketlerin de her türlü spesifik ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız.”
Üretim Sektörü Veriyle Daha da Güçleniyor
Toplantının açılış sunumlarının ardından üretim sektörünün önde gelen kurumlarını temsil eden bilgi işlem yöneticilerinin söz aldığı yuvarlak masa toplantısında, katılımcılar kurumlarında ve sektörlerinde veri depolama ve analizine ilişkin çözümlerini ve beklentilerini paylaştılar.
Konuşmacılar arasında Beyçelik Gestamp Kurumsal Sistemler ve Ağ Yönetimi Birim Lideri Ünal Altınsaray, Karsan Otomotiv Sistem ve Altyapı Müdürü Gökhan Altuntaş, Karsan Otomotiv BT Envanter ve Satın Alma Sorumlusu Fikret Sevdalı, CITS Bilişim Hizmetleri Ar-Ge Yapay Zeka Takım Lideri Oğuzhan Yüce, YPS Otomotiv Bilgi Sistemleri Sorumlusu Yunus Avcu, Opsan Dijital Dönüşüm Müdürü Erdem Tuğul, Elektroteks Tekstil Bilgi İşlem Sorumlusu Zafer Helvacı, Maysan Mando Bilgi Teknolojileri Müdürü Serdar Şencan, Warmhaus Dijital Dönüşüm Müdürü Ufuk ETEŞ, Besler Grup Bilgi Teknolojileri Müdürü Ramazan Ünal, Korteks Mensucat Bilgi Teknolojileri Müdürü Tuncay Kartal, TOFAŞ Bilgi Güvenliği ve Sistem Müdürü Güvenç Bolışık, Erbak Uludağ İçecek Bilgi Sistemleri Yöneticisi Mücahit Bedir, Ermetal Otomotiv ERP Yöneticisi Aycan Karabekir, Nuri Körüstan Makina Metal Sanayi Bilgi İşlem Yöneticisi Tezcan Güzel ve Akyapak Makina Bilgi İşlem Müdürü Tarık Fevzi Karatay yer aldı.
Katılımcılar üretimin sürekliliğine verinin katkısı, verinin ideal yöntemlerle saklanması ve korunması, erişilebilirlik, enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik gibi konulara değindi. Ayrıca verinin içindeki değeri ortaya çıkararak veriden içgörüler elde edilmesine yönelik analitik çözümlerine duyulan ihtiyaç, kestirimci bakım, otomasyon ve yapay zekanın potansiyelinden faydalanmak için yapılabilecekler de konuşulan konular arasındaydı.
- Bloga Geri Dön
- Daha Yeni Makale
- Daha Eski Makale